От х:

Днес в x:

Радиация 10 000 пъти над нормата във Фукушима

Радиация 10 000 пъти над нормата е била отчетена във водата в турбинната зала на Трети реактор на АЕЦ „Фукушима-1”, съобщава Киодо, позовавайки се на компанията оператор на централата, предаде АСН.

Нормалното ниво на радиация на водата в турбините е няколкостотин бекерела на кубичен сантиметър. В централата са регистрирани 3.9 милиона бекерела на кубичен сантиметър.

Японски специалисти първо предупредиха днес, а по-късно опровергаха, че целостта на защитната обвивка на един от реакторите в авариралата АЕЦ Фукушима-1 вероятно е нарушена, което създава опасност от допълнително радиационно замърсяване, предаде Асошиейтед прес.

Най-вероятно става дума за защитната обвивка на най-силно пострадалия Трети реактор. Повредата според специалистите може да е възникнала на 14 март, когато експлозия разруши постройката около реактора. В него се съдържат 170 тона радиоактивно гориво,съобщи БТА.

Досега се смяташе, че радиоактивните емисии се дължат на отварянето на някои от предпазните клапани в обвивката с цел да се намали вътрешното налягане вследствие на нарушеното охлаждане на реактора. Ако е повредена обвивката на реактора, върху радиоактивните емисии не може да се упражнява контрол.

Днес аварийните работи на Първи, Втори и Трети реактор в АЕЦ Фукушима-1 бяха спрени, за да се провери нивото на радиацията

Няма данни, които да предполагат, че целостта на обвивката на Трети реактор в АЕЦ "Фукушима-1" е нарушена, съобщи по-късно Ройтерс, като се позова на официално съобщение на японската Агенция за ядрена безопасност.

"Възможно е радиацията да се дължи на действия за намаляване на налягането в реактора или на изтичане на вода от тръби или клапани, но данни за пукнатини в обшивката няма", заявил говорител на агенцията

В зоната на бедствието напълно са разрушени 18 000 сгради, от които над 5000 са жилища. Значителни щети са нанесени на 130 000 сгради. Около 250 000 жители на североизточна Япония в момента живеят във временни убежища.

Щетите се оценяват на между 185 - 308 милиарда долара. Все още обаче е невъзможно да се определят икономическите загуби, причинени от прекъсването на електричеството и аварията на АЕЦ "Фукушима-1".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини