От х:

Днес в x:

Политици и знаменитости се поклониха пред Елизабет Тейлър

Бил и Хилари Клинтън, Фредерик Митеран, Нанси Рейгън, актьори, режисьори и музиканти отдадоха почит на Елизабет Тейлър, която почина вчера от сърдечна недостатъчност в болница в Лос Анджелис на 79 години, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

"Наследството на Елизабет ще продължи да живее у много хора по света, чийто живот ще е по-дълъг и по-добър благодарение на нейната работа и усилията на всички, вдъхновени от нея", каза в изявление бившият президент на САЩ Бил Клинтън.

"Това беше последната звезда, както казват, последният император, последната кралица. Нейната кариера е от великия период на романтичното кино и от момент, когато холивудското кино залагаше на сценарии с изключително качество. Елизабет Тейлър беше олицетворение на героинята на Тенеси Уилямс, възхитителна в "Котка върху горещ ламаринен покрив", "Внезапно, миналото лято", във всички филми с Ричард Бъртън, където човек има чувство, че животът и киното се преплитат", заяви пък министърът на културата на Франция Фредерик Митеран.

Своята почи към покойната кино икона изказа и Нанси Рейгън.

Тя определи Елизабет Тейлър като "скъпа приятелка".

"Запознахме се, когато дебютирахме заедно в "Метро Голдуин Майер". Тогава тя беше момиче. След това наблюдавах как става една от най-великите актриси на Холивуд. Тя беше страстна жена, пълна със състрадание към всичко, което я заобикаляше - семейството, приятелите, жертвите на СПИН. Тя беше истинска легенда и ще ни липсва", заяви Рейгън.

Своята тъга не можа да скрие и Франко Дзефирели.

"Много се натъжих.. Загубихме забележителна личност, която имах шанса да познавам и с която работих по два филма. С нея си отиде една дива, каквито повече няма. Тя бе много красива, интелигентна, примадона, която малко смущаваше събеседника. Тя беше също една от най-освободените жени, която си позволи да сключи брак осем пъти в една епоха, която беше много различна от сегашната", заяви Дзефирели, режисирал Елизабет Тейлър в "Укротяване на опърничавата" и "Тосканини".

"Не знам какво правеше повече впечатление - нейната значимост като звезда, или нейната значимост като приятел. Нейният талант за приятелство нямаше равен. Ще ми липсва до края на живота ми и след това", сподели пък Шърли Маклейн.

Своята почит отдаде и Сър Елтън Джон.

"Тя спечели нашето обожание със зашеметяващата си красота и с това, че беше въплъщение на бляскава кинозвезда. Тя спечели нашата трайна любов и уважение със състраданието си и смелостта си, когато се изправи и заговори за СПИН във време, в което други предпочитаха да заравят главите си в пясъка", заяви Елтън Джон.

"Това е краят на една ера. Въпросът не беше само в нейната красота или звездна слава. Тя даде лице на борбата срещу ХИВ/СПИН. Тя беше забавна. Тя беше щедра. Тя направи живота си значим", заяви от своя страна Барбра Стрейзанд.

Друга жива легенда Лайза Минели пък сподели възхищението си към личността и кариерата на Тейлър.

"Тя беше истинска звезда, защото беше не само красива и скандална; Елизабет Тейлър имаше талант. Като приятел тя винаги, винаги беше на мое разположение. Ще ми липсва до края на живота ми, но имах такъв късмет, че я познавах", заяви Минели.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини