От х:

Днес в x:

Япония в шок: Укривани са данни за повредени реактори!

Японският премиер Наото Кан изпадна в пълен шок след смразяващи новини, долетели в пика на кризата около ядрената централа Фукушима-1.

Кан е бесен на директорите в японската енергийна компания ТЕПКО, защото го информирали със закъснение за днешния взрив в АЕЦ-а.

"Какво, по дяволите, става?", били думите му към ръководните кадри на компанията, според агенция Киодо.

Кан наредил също на ТЕПКО да не изтегля служители от централата, която бе доста повредена от земетресението миналата седмица и от която изтича радиация.

"Телевизията съобщи за експлозия, но в продължение на час никаква информация не постъпи за това в кабинета на премиера", казал Кан.

ТЕПКО от дни се опитва да предотврати разтапяне на няколко реактора в 40-годишнината АЕЦ Фукушима-1 на 240 км северно от Токио, в която вече имаше четири експлозии и изтичане на радиация.

Смразяващите твърдения по темата изнесе в. "Фигаро".

Според изданието в миналото японската енергийна компания е укривала инциденти.

В края на 80-те и на 90-те години на миналия век японската компания е фалшифицирала трийсетина доклада от инспекции на ядрени реактори.

Компанията отговаря за една трета от ядрените реактори на Япония, припомня френският вестник. Нейни са и реакторите в двете централи във Фукушима - Даичи и Даини, известни още като Фукушима 1 и Фукушима 2. На 29 август 2002 г. японската Агенция за сигурност на ядрената енергетика разкри мащабите на измамите и укритите данни на ТЕПКО. Това шокира японците.

Подправянето на документите целеше да прикрие най-малко три инцидента в централите във Фукушима и в Кашивазаки-Карива /в префектура Ниигата, в северна Япония, на 200 километра от Токио/. Тези практики на подправяне на данните в докладите понякога са траели цели 25 години. Смята се, че става дума за 200 подобни случая. В резултат на този скандал ТЕПКО реши да спре 7 от своите 17 реактора и те да бъдат инспектирани през октомври 2002.

През април 2007 г. друга японска енергийна компания - Хокурику електрик, призна, че в неин кипящ реактор в централата Шика е имало повреда, която е била укривана 8 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини