От х:

Днес в x:

60 000 лева глоба за застраховател, ако лепи стикери. Преглед на националния печат

„24 часа": 60 000 лева глоба за застраховател, ако лепи стикери

От 30 000 до 60 000 лв. ще глобяват застрахователи, които слагат стикери по Каско , ако се забрани поставянето им върху автомобилите. За повторно нарушение наказанието ще бъде от 60 000 до 120 000 лв. Забраната за стикерите е в проект за промяна в Кодекса за застраховането. Той е изготвен от работна група с участието на експерти от МВР, Комисията за финансов надзор, застрахователите и е публикуван на сайта на МВР. От текста става ясно, че сключването на Каско не може да е обвързано с поставянето на знаци, белези или други индикации на видимо място върху автомобила.

 

„24 часа": 123 000 в София с по-висок данък сгради

123 000 софиянци ще плащат по-високи данък сгради и такса смет тази година. Това са 8,63% от всичките 1,6 млн. собственици на жилища в столицата. Голяма част от тях обаче имат по един апартамент и ще платят 50% по-нисък данък, съобщи вчера зам.-кметът на София Минко Герджиков. Увеличението на налозите е от 18 до 50% за различните квартали заради промени в зонирането, след което част от тях попаднаха в по-скъпи райони. Най-високо - с 50% повече, ще плащат живеещите в Младост 2, 3 и 4, Дружба 2 и Зона Б-5. Трите части на Младост са прехвърлени в трета зона.

„Труд": Пазарът залят с грешни тестове за училище

Знанията на българските ученици са твърдо в златната среда на четворката , показва последният анализ на резултатите от националните изпити. На международно ниво обаче сме още по-зле - средният успех е около тройка. Досега от Министерството на образованието само съобщаваха подобни факти и с това се изчерплаше резултатът в битката срещу тях. Ще сложим край на тази практика, заричат се обаче вече от ведомството. За първи път екипът на министър Сергей Игнатов е направил анализ защо знанията на учениците са на притеснителния минимум.

 

„Труд": Партиите пишат изборни правила, за да ги заобикалят

"В ромските квартали не трябва да има изборни секции. Непрекъснато сме свидетели на злоупотреба с изборни резултати точно там, на разпределяне на средства под масата." Това заяви тези дни кметът на Кюстендил Петър Паунов и отвори широко поле за дискусия.

Паунов е твърдо решен да внедри идеята си в Кюстендил и призовава инициативата му да се разгърне в национален мащаб. Ще спре ли мярката наистина търговията с гласове? Какво друго би могло да се направи срещу разрастващото се явление?

"Труд" потърси мнението на Димитър Димитров, бивш член на ЦИК, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Предложението на кмета Петър Паунов не е универсално и радикално решение. То може да избегне практиката на организиране на гласоподаватели в ромските квартали, близо до секционната комисия. Но вероятно ще възникнат практики, които ще заместят обичайната суматоха в изборния ден.

Тарторите, които разпределят средствата под масата, ще имат пред себе си за решаване транспортна задача. Как да закарат групи гласоподаватели до избирателния участък, който ще бъде отдалечен на километър-два от ромския квартал?

Наскоро РЗС разпространи клипче на ГЕРБ от частичните местни избори в Пловдив през 2009 г. Във видеозаписа се вижда как координатор насърчава да се подходи индивидуално към група избиратели. В случая към евангелисти, които, след като изпеят своите псалми сутринта, ще бъдат качени на автобуси и ще отидат групово да гласуват.

 

„Стандарт": Пирамидите се завръщат

Пирамидите, които завлякоха милиони левове от българите, се завръщат. 28-годишният Камен Желев от Ямбол завъртя домашна банка. Той събрал над 250 000 лева от съграждани на депозит срещу 10-12-процентна лихва. Така разбил конкуренцията на истинските банки, които държат нива средно около 4-5%. Желев предлагал и кредити от 400 до 1000 лева. Обичайната лихва била 25%, но понякога достигала и 100, обясни ямболският прокурор Милен Божидаров. Желев е задържан за незаконна банкова дейност и го грози присъда от 5 г. затвор. Негови клиенти обаче твърдят, че са много доволни от услугите му и дори стягат подписка в негова защита. Българите явно са забравили родните фараони отпреди 20 години, които събираха в чували пари срещу бомбастични лихви. После обаче се оказа, че вложенията ги няма.

„Стандарт": Доган мина на дюнери

Ахмед Доган ще смени скарата с дюнери. Най-прочутото барбекю в държавата - в боянския сарай, беше разрушено вчера. Засега партийният председател не планира да вдигне нов подобен кът, казаха от движението. Вероятно ще смени скарата с дюнери, шушукаха под сурдинка в редиците на ДПС.

Малко след 9 часа вчера микробус на строителната фирма "Миртал" ЕООД докара строителна бригада в дома на Сокола. Освен барбекюто те ще трябва да срутят и част от оградата на имението, както и прилежащото КПП. Работниците пристигнаха на "Стар Беловодски път" 56 по поръчка на фирма "Делта Епсилон", която по документи стопанисва внушителната сграда в полите на Витоша. Макар имотът да се води хотел, там от години живее председателят на ДПС заедно със семейството си.

„Монитор": Глоба за доктора, ако отпрати спешен пациент

Лекарите от Бърза помощ и спешните отделения на болниците ще отнасят солидни глоби, ако откажат помощ на пациент или не пожелаят да го приемат в лечебното заведение. Тези мерки са залегнали в инструкциите на концепцията на спешната помощ, която  Министерството на здравеопазването подготвя в момента. Санкции обаче ще има и за техните директори, като преди това те ще дават и писмени обяснения

Наказанията ще се налагат от регионалните здравни инспекции, които ще заработят на мястото на РИОКОЗ и районните центрове по здравеопазване от 1 април. Те ще приемат и писмените обяснения.

В момента се уточнява размерът на самите глоби.

 

„Монитор": Автомафията се учи на занаят в интернет

Два сайта в интернет се използват за поръчване на техника, с която автокрадците отключват и запалват последни модели луксозни автомобили, показа проверка на „Монитор". Оттам джамбазите се снабдяват с устройства, с помощта на които моделите Х5 и Х6 на БМВ, както и останалите скъпи марки возила, се подкарват за 30-40 секунди.

Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Цветан Цветанов, който посочи, че в МВР е назначена проверка по сигнал, че по интернет се предлага обучение за автокрадци.

„В последните двадесет дни има поне 4-5 случая на задържани на българската граница луксозни автомобили, които са откраднати в страни от ЕС и са преминали транзитно през страната за излизане към Турция", каза още МВР шефът.

Проверка на вестника показа, че сайтовете, предлагащи обучение за извършителите, са общодостъпни и са с български хостинг, катоедна и съща фирма ги е регистрирала.

„Монитор": 83 000 ферми бълват мръсно мляко

Над 83 000 български ферми за производство на сурово мляко не отговарят на европейските хигиенни изисквания. От 86 000 производители у нас само малко над 3000 покриват критериите. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в Пловдив в рамките на кръгла маса за кризата в животновъдството.

Крайният срок на българските фермери да покрият изискванията изтече през 2009 година. Тогава правителството успя да постигне двугодишен гратисен период, който обаче приключва в края на тази година. Наблюденията на експертите от Министерството на земеделието и храните са, че въпреки удължения с 2 години срок, родните ни фермери не са успели да модернизират своите производства.

 

„Дневник": Над 63 000 чакат осребряване на лихвоточките си

Близо 373 млн. лв. ще са необходими на държавата, за да се разплати с 63 606 притежатели от времето на социализма на многогодишни жилищноспестовни влогове (т.нар. лихвоточки), които отговарят на законовите изисквания. Това показват данните на Националния жилищен компенсационен фонд (НЖКФ).

Бюджетът на фонда за 2011 г. е малко над 11 млн. лв., а изплащането на компенсациите се движи с двегодишно закъснение. Сега плащаме за подадени заявления в периода май - август 2009 г., каза пред "Дневник" Ганчо Митов, управител на компенсационния фонд. В листата с чакащи има около 9000 заявления за 58 млн. лв., допълни той.

За проблема съм сигнализирал Министерството на финансите, каза още Митов. "Не се предвижда увеличаване на бюджета на фонда за 2011 г.", отговориха на запитване на "Дневник" от министерството. Допълнително средства могат да бъдат отпуснати единствено ако има преизпълнение на заложените приходи в републиканския бюджет към средата на годината, коментираха неофициално от ведомството на Симеон Дянков.

Най-много са правоимащите в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас. Условие за получаването на парите е хората да си купят ново жилище или да започнат да строят дом. Ако държавата отдели повече средства за лихвоточките, това може да активизира пазара на имоти, изчисляват брокери.

 

„Сега": Скъпотията възпира хората да теглят заеми

Скъпотията все повече притеснява българите и те не смеят да теглят заеми от банките, особено в големи размери. Онези, които все пак се решават да купят жилище на кредит, се ориентират към по-евтини апартаменти и съответно - към по-ниски заеми. Освен това, ако в семейството всеки от двамата съпрузи не взима поне по 1000 лв. заплата на месец, двойката много трудно може да получи заем от банка. Това става ясно от анализа на консултантската компания "КредитЦентър" за февруари.

Потребителите са все още доста предпазливи при покупката на жилище заради инфлацията и ежедневното нарастване на разходите за издръжка. "Поскъпването на храните и горивата, за което непрекъснато се говори в последния месец, кара хората да предприемат по-умерени стъпки, когато става въпрос за голям разход", смята шефът на компанията Тихомир Тошев. Затова според него хората засега се ориентират към по-малки заеми, така че да не задлъжняват прекалено пред банките. Неслучайно през февруари средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е паднал до 34 860 евро от 35 650 евро през януари. В София средното ниво възлиза на 43 650 евро, а в Пловдив - на 25 260 евро.

 

„Дума": Медиите у нас не са свободни

България е сред страните, в които свободата на медиите и независимостта на собствениците им предизвикват загриженост у европейските институции. Европейският парламент прие вчера резолюция, свързана с унгарския медиен закон. В документа се призовава ЕК да предложи през тази година нова директива за свободата и правата на медиите в ЕС. В текста категорично трябва да се наблегне на плурализма и независимото управление на медиите, смятат депутатите.

В резолюцията България е спомената като страна, в която свободата на журналистите предизвиква "сериозна загриженост". Другите държави с подобни проблеми са Италия, Румъния, Чешката република и Естония.

В резолюцията депутатите цитират последните доклади на правозащитни организации, НПО и сдружения на журналисти. ДУМА припомня, че според последното проучване на "Репортери без граници" България е спаднала от 58 на 71 място по свобода на медиите.

Членовете на ЕП приеха и обръщение към унгарските власти. В документа се настоява управляващите "да възстановят независимостта на управлението на медиите и да спрат държавната намеса в свободата на изразяване и балансираното отразяване на събитията". Депутатите смятат, че свръхрегулирането на медиите има негативни последици, защото "застрашава ефективния плурализъм в публичното пространство".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини