От х:

Днес в x:

"Вояджър" се готви за скок в междузвездното пространство

Междупланетният автоматичен космически апарат на НАСА "Вояджър-1", чийто полет продължава вече 33 години, наближи края на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.

"Вояджър-1" се движи със скорост 61 000 км в час и се намира на 17,3 млрд. километра от Слънцето, допълва БТА. След 4 години апаратът на НАСА ще напусне пределите на Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена , която ръководи мисиите на "Вояджър-1" и неговия двойник "Вояджър-2".

Специалисти на лабораторията, изучавайки последните данни, са заключили, че първият апарат, изстрелян в космоса на 5 септември 1977 година, е навлязъл в зона, където скоростта на слънчевия вятър е спаднала фактически до нулата.

Слънчевата система се отделя от междузвездната среда от хелиосферата - огромен своеобразен балон, който се "надува" от Слънцето с помощта на изпускани от звездата заредени частици /слънчев вятър/ и магнитните полета. С наближаване на хелиосферата скоростта на заредените частици намалява, докато не достигне до нула.

Този показател е бил регистриран през юни тази година и оттогава остава непроменен. "Вояджър-1" се приближава към междузвездното пространство" - резюмира Ед Стоун от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, един от участниците в проекта.

Стоун и колегите му са извършили няколко проверки, за да потвърдят изводите си. Те са показали, че от август 2007 година, скоростта на слънчевия вятър на траекторията на полета на космическия апарат е била 209 000 км в час, а след това е намалявала със 72 400 км в час на всяка следваща година.

"Вояджър-1" още не е напуснал хелиосферата, твърдят учените. Те припомнят, че на "Вояджър-2" ще са нужни още няколко години, за да достигне точката, където сега е неговият близнак. Според учените "Вояджър-2" сега се намира на 14,1 млрд км от Слънцето.

Да припомним, че на борда на "Вояджър" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие. На нея са записани звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили.

В плочата се съдържа запис на българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Тя е поставена редом с Петата симфония на Бетовен, ария от "Вълшебната флейта" на Моцарт, музика на Бах, "Меланхоличен блус", изпълнен от Луис Армстронг и др.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини