От х:

Днес в x:

Харчим повече за коледната маса, пестим от украса. Преглед на националния печат

„24 часа": Харчим повече за коледната маса, пестим от украса

233, 19 лв. - толкова средно се кани да похарчи едно семейство у нас по идващите празници. Сумата е с 14 лева повече в сравнение с миналата година. Това показват данни от проучване на "24 часа" сред 650 пълнолетни българи в 19 областни града, проведено от кореспондентите ни между 23 и 26 ноември.

Празничната трапеза единствена няма да пострада от кризата. Само за 2% от българите, както и миналата година, е проблем да я подредят. Като цяло обаче се каним да хвърлим за ядене и пиене 140 лв. - повече, отколкото през 2009 г. Това перо си остава най-скъпото и средствата за него са 63% от цялата сума, която нашенецът е готов да хвърли за Коледа и Нова година.

37% от празничните финанси се разпределят за подаръци на роднини, приятели, украса, честитки. Данните показват, че българите тази година ще са най-щедри към децата и близките си, макар и в режим на съкратени разходи. От 63 лв. през 2009 г. на 58 лв. сега пада сумата по това перо. Ревизия търпят и парите, предназначени за подаръци на приятели - от 23 лв. миналата година на 20 лв. сега.

Всеки 2-и обаче споделя, че отдавна дарява само подрастващите членове на семейството. "И никой не се сърди", призна варненец.

"Аз пък правя натурални подаръци на приятели и близки - кисело зеле за сърми, например. И всички са много щастливи!", заяви възрастен столичанин.

 

„24 часа": Цветанов: У нас корупция = организирана престъпност

В България има сериозно припокриване на организираната престъпност с корупцията, заяви по БНР вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Тези неща, които опорочават всичко свързано с политиката на българското правителство, трябва да се изчистят, каза още Цветанов.

Важно е да се реализират политики, които да създават един стабилитет на системата на МВР, заяви Цветанов. Той поясни, че това става с очистването на служители, които работят с някакъв друг интерес.

 

„Труд": Стефанов: Пресякохме злоупотреби за над 1,200 млрд. лв

Планираните 11,931 млрд. лв. приходи в хазната ще бъдат събрани, заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов пред БНР.

Успеваемостта на събираемостта ще е точно 100%, изтъкна Стефанов. За една година има пресечни злоупотреби за над 1,200 млрд. лв. Приходите, заложени в Бюджет 2011, не са ниски и това са реалните приходи, каза още директорът на НАП.

„При всички положения е ясно, че крайното потребление все още се запазва на равнището на тази година. Инвестициите не са на нужното ниво. Повишението на БВП и ръстът на икономиката се осланя само на повишения износ", каза още Красимир Стефанов.

 

„Труд": Отпушват пътя към Гърция за студентския празник

На 8 декември ще бъде отворен пътен възел "Даскалово", който е връзката между строящите се магистрали "Люлин" и "Струма", съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

В момента районът край село Драгичево е най-голямата "тапа" по пътя за Гърция и често се образуват километрични опашки от автомобили и в двете посоки на движение. Традиционно през декември трафикът се засилва заради многото почивни дни и старта на ски сезона.

Цялата магистрала "Люлин" ще е готова до 15 май догодина, кълнат се от АПИ. След анекс проектът поскъпна до 185 млн. евро, но турският изпълнител "Мапа Дженгиз" работи денонощно на обекта.

Официалното откриване на пътен възел "Даскалово", който е част от магистрала "Люлин", ще бъде на студентския празник 8 декември, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

След като строителството на аутобана се забави с повече от година, през последните месеци турският изпълнител на обекта "Мапа Дженгиз" работи с бързи темпове. До средата на май се очаква цялата магистрала да е с акт 16 и да бъде пусната в движение.

 

„Стандарт": Бай Мангал със 128 фирми

С прилагането на действащите закони държавата има минимален шанс да си събере дълговете от общо над 150 млн. лв. Данъчните може да искат разваляне на сделките, с които тези фирми на практика са фалирали, и да търси имуществена отговорност от шефовете и собствениците им. Но от хора, които нямат нищо, няма как да се съберат 150 млн. лв. Затова в парламента по предложение на НАП се дискутират мерки за ограничаване на прехвърлянето на фирми с огромни задължения на клошари. Но опитите да се измами държавата едва ли ще престанат, докато не се потърси и наказателна отговорност от "мозъците" на схемите за източване на държавната хазна. Затова в. "Стандарт" предлага на управляващите да се въведе наказателна отговорност за умишлено неплащане на данъци. В отговор на идеята ГЕРБ вече започна спешен ремонт на Наказателния кодекс, Търговския закон и Данъчноосигурителния процесуален кодекс, за да се въведе от 1 до 3 години затвор за умишлен фалит.

„Стандарт": Гонят студенти на улицата

Студенти остават на улицата заради неплатени сметки. Софийският университет започва да гони младежите, които не са внесли навреме наемите и тока си, научи "Стандарт". Навсякъде в общежитията са разлепени обяви, които призовават младежите да плащат в срок, тъй като в противен случай ще бъдат изхвърлени.

"Проблемът не е от вчера, винаги е имало младежи, които отказват да си платят навреме. С напредването на кризата обаче сякаш стават повече", коментира зам.-ректорът на Софийския университет проф. Иван Петков. Той лично разписал преди седмица заповеди за изгонването на 30 студенти, които дължат пари за общежитие.

"Разбираме затрудненията на младежите и се стремим да бъдем толерантни към тях, но 18 лева наем на месец не са толкова много. Затова обикновено изпращаме по няколко уведомления, преди да пристъпим към изгонването", казаха още от най-стария ВУЗ у нас.

Обикновено до крайната мярка се стига, когато младежите живеят на гърба на университета три и повече месеца. Някои обаче успяват да изкарат безплатно и по-дълго време.

Студенти признаха, че имат колеги, които се задържат в общежитията цял семестър, без да дадат нито лев за наем и ток. Големият проблем с неплатеното електричество бил в това, че университетът внася парите със закъснение, а върху тях се начисляват лихви.

Според проф. Иван Петков най-масово отказват да плащат завършващите бакалаври и тези, които учат в магистърски програми. Особено когато наближи май месец, когато са защитите на магистърските тези, младежите се изхитряли да не дават наем, защото и без това след няколко месеца вече няма да живеят в общежитието.

„Монитор": Спецотдел към НАП съветва богатите

Специализирано звено в Националната агенция по приходите ще помага на богатите българи, съобщи за „Монитор" шефът на НАП Красимир Стефанов. Идеята е данъчните да са в помощ на милионерите и да ги консултират кога и колко налози дължат на хазната. Така ще се облекчи работата на агенцията, а и ще се подобри данъчната дисциплина на богаташите, които своевременно ще декларират и внасят задълженията си към държавата. Освен това звеното ще изпълнява и консултантска дейност, която ще е в помощ на тузарите.

Данъчните ще обясняват на милионерите какви законови опции имат за намаляване на дължимите налози и така ще се внасят повече пари в хазната. Един от вариантите е богаташите да дарят част от печалбата си за фонда за лечение на деца в чужбина и така да платят данъци върху по-малко приходи.

Красимир Стефанов обясни още, че за изграждането на това звено работата започва  още днес. Той разказа, че чул идеята от свой колега в Англия, където имало подобно по-специално отношение към богатите. По думите му в звеното трябва да влязат най-подготвените кадри на агенцията. Повече подробности по идеята Стефанов не даде, но няколко пъти повтори, че НАП не счита богатите в България за престъпници, но призова те да не хитруват пред държавата и да си плащат данъците.

Като резултат от всички проверки, които данъчните направиха на луксозни имоти, коли, футболисти, фолкзвезди и т.н., Стефанов отчете, че през юли и август по време на кризата са вдигнали базата за облагане с данъци приблизително с 2 млрд. лв. С тези числа той обясни, че отхвърля обвиненията, че действията им са били пиар акции. Според Стефанов и акция „Хеликоптер" не е PR акция.

 

„Монитор": Нова дограма топли депутатите

С нова дограма са се сдобили половината от депутатите, които са настанени във ведомствени жилища на НС. 49 от всичките квартири, които наброяват общо над 100, са били подложени на основен ремонт, включващ и подмяна на старите рамки с нови, научи „Монитор" от главния секретар на институцията Иван Славчов.

Той поясни, че реновирането на апартаментите е излязло около 600 хил. лв., колкото планирало да даде и експарламентарното ръководство по времето на тройната коалиция. Разликата била в това, че при новата поръчка е договорено към цената да бъде включена и въпросната подмяна на овехтялата дървена дограма, която експарламентарният шеф Георги Пирински възнамеряваше само да освежи. Така новата придобивка в депутатските апартаменти се вързала на практика без пари, при положение че стойността й се равнява на половината от цялата сума за изпълнението на поръчката, коментира Славчов. Преди подмяната на рамките депутатите плащали средно по 250-300 лв. за парно на месец. Законотворецът Димитър Лазаров, в чийто дом бушували ветрове получил честитка с изравнителна сметка от над 400 лв., сподели самият той пред вестника. Очакваме сумите да паднат драстично тази зима, мотивира пък Иван Славчов подмяната.

Шефката на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова пък разкри неотдавна, че предишното ръководство на НС е планирало да издуха по 12 500 лв. само за укрепването и лакирането на старите черчевета в депутатските жилища. Спряната по-късно от ГЕРБ поръчка за ремонт на апартаментите на всичкото отгоре беше засекретена, което позволило фирмите да бъдат поканени на директни преговори за възлагане на изпълнението й.

 

„Монитор": Шпиони плъзнаха из хипермаркетите

Търговски шпиони обикалят хипермаркети от веригите на конкуренти и следят ценовата политика, за да могат работодателите им да реагират с по-ниски цени, установи наблюдение на "Монитор". Репортер на вестника попадна на две групи "шпиони" в един от магазините на "Кауфланд" във Варна. В първия случай двама младежи с листчета обикаляха щандовете с основните хранителни продукти и описваха промоциите и цените. Гъбите можем да ги свалим до 3,20, на лука ще му пуснем 10 стотинки надолу, уточняваха помежду си шпионите, а след малко   звъннаха на някого и издиктуваха наличните цени. Имената на стоките не се споменаваха, а вървеше само низ от цени вероятно подредени по предварително подготвен списък, който се намира у двете страни. Буквално минути по-късно репортер се сблъска с друг "агент", който с хендсфри също щъкаше край рафтовете. Картинката беше смешна, защото този младеж си говореше сам: "Краставиците са по 99 стотинки, има моркови по 35 стотинки, поркотали по 99." Тъй като не приличаше на психичноболен, целите на монолога му по-скоро не оставяха съмнения, че предава цени до неизвестен получател в реално време.

Охраната и служителите ни са предупредени в подобни случаи да помолят "шпионите" да напуснат магазина а ако веднъж ги засечем, посещенията им в нашия магазин вече са нежелателни, разказа пред "Монитор" управителка на супермаркет в Шумен.

 

„Дневник": Петилетни планове за съкращения в железниците

Около 7700 от 27 700-те железничари ще бъдат съкратени като част от поредните програми за реформи в сектора.

Въпреки че реалните приходи на "Български държавни железници" и на Национална компания "Железопътна инфраструктура" вече не стигат за издръжката на персонала, свиването му ще се точи през цялата петилетната програма за реформа на БДЖ и в продължение на шестгодишния план на НКЖИ.

Компанията превозвач ще намалява служителите си основно чрез пенсиониране и закриване на щатове при напускане. Собственикът на жп инфраструктурата първо ще инвестира в автоматизирани системи за управление на движението и след като отпадне необходимостта от ръчен труд, ще съкрати станалите ненужни работници.

Анализът на отчетите на дружествата за деветмесечието показва, че реалните приходи на НКЖИ (без държавната субсидия) не стигат за заплати за персонала, а в БДЖ общите приходи са по-малко от разходите за заплати, осигуровки и външни услуги. Съкращенията в двете дружества са по искане на Световната банка, за да отпусне заем от 710 млн. лв. за компаниите.

Персоналът на НКЖИ трябва да бъде намален с 4700 души. "Не говорим за масови уволнения, а за намаляване на служителите плавно до 2016 г.", каза за "Дневник" финансовият директор Джоана Димитрова. В БДЖ, което според ръководството си е пред фалит, ще бъдат съкратени 3 хил. души до 2014 г.

 

„Сега": НАП ще прибира между 25 и 50% от плащанията в брой над 5000 лв.

Драконовски глоби за плащания в брой над 5000 лв. ще въведат управляващите. Ако фирма плати кеш сума над тавана, 50% от размера й ще бъде прибран от данъчните под формата на глоба. За физически лица наказанието е по-малко - 25% от средствата.

Ако в рамките на 1 година нарушителят бъде уличен повторно в нарушение, данъчните ще му отнемат 50% от стойността на направеното плащане, ако е физическо лице, или цялата сума, ако е фирма.

Това предвижда новият Закон за ограничаване на плащанията в брой, който бе приет на първо четене от бюджетната комисия в парламента.

Целта на промените, предложени от Националната агенция за приходите и подкрепени от депутатите, е да се преодолее проблемът с наличието на огромни парични потоци, които не се отчитат в първични счетоводни документи, става ясно от мотивите към проекта. В момента, за да ползват данъчен кредит по ДДС например, фирми измамници отчитат фиктивни сделки, като твърдят, че паричните плащания по тях са направени в брой. Според промените, ако в такъв случай няма документ от банка или от дружество за платежни услуги за направените преводи по сделките с ден и час, те няма да се признават от данъчните, а и 50% от сумата ще бъде отнета като глоба. Така се очаква да се ограничи източването на ДДС. Същото важи и за куп фиктивни сделки, с които "бедняци" с яхти и палати оправдават доходите си. Ако например 25-годишен младеж трябва да обясни пред данъчните с какви пари си е купил самолет, трудно ще докаже, че парите му са дошли от заеми от приятели, ако няма бележка, че те са минали през банката.

 

„Дума": Частници искат да изкупят Несебър

Сензациионна сделка се подготвя от собствениците на къщи и магазини в Стария Несебър, съобщи вчера сайтът Блиц. По последна информация те подготвят регистрацията на ново юридическо лице, което ще отправи оферта към община Несебър да изкупи всички имоти, които са нейна собственост. Става въпрос за сгради, алеи, търговски площи, както и пристанището.

Същото предложение щяло да бъде отправено и към държавата, която е собственик на част от историческите забележителности на територията на архитектурния резерват. Частниците са готови да предложат 200 млн. лв. за всичките имоти, които не са частна собственост. Сумата ще бъде осигурена чрез синдикиран банков кредит от няколко трезора. Като залог ще бъдат представени въпросните имоти. Парите по кредита щели бъдат връщани на траншове чрез приходите от търговските площи, наеми и такси. Годишният оборот на всички търговски обекти, ресторанти, хотели и къщи за гости в Стария град се изчислява на близо 100 млн. лв

Кандидат-купувачите имали намерение да запазят всички исторически паметници и дори да ги обогатят и реставрират. Преди това обаче щяло да се пристъпи към процедура за изваждане на Стария град от списъка с паметниците на ЮНЕСКО. Така новите собственици щели да бъдат неограничени да развиват бизнеса си по тяхно усмотрение. Новото юридическо лице щяло да бъде учредено от всички хора, които имат имоти в старата част на курортния град. Става въпрос за 156 семейства.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини