От х:

Днес в x:

Ден без покупки

На днешния 27 ноември България ще се присъедини към международния ден без покупки.

Събитието "Ден без покупки", инициирано в България от Сдружението Биоалтернатив, получава подкрепа в социалната мрежа Фейсбук, и има над 500 приятели събрани само за два дни, съобщава КРОСС.

Mеждународният ден без покупки е опит се отбелязва от 1992 г. Той е опит да се привлече вниманието на обществото към прекомерното консумиране и негативните последствия от това върху човешкото здраве и околната среда. Тази година кампанията се провежда в 36 страни с организирането на над 250 събития с една единствена цел - да си зададем въпроса: "Имаме ли реална нужда от всичко, което купуваме?".

Дали не купуваме само защото е много евтино? За чия сметка е остатъка - за сметка на детския труд, за сметка на вредните емисии в околната среда, за сметка на компромиси с безопасността и качеството? Защо да си купиш нов телефон (струва по-малко), а не да поправиш стария? Защо след една година компютърът ни вече е морално остарял? Отговорът е един - за да купуваме повече!

Какво ще се случи, ако не пазаруваме 1 ден?

Ще спестим 900 милиона полиетиленови торбички, за направата на които биха се изразходили 6 милиарда литра петрол. 12% от населението на света живее в Северна Америка и Европа, като е отговорно за 60% от разходите за консумиране и съответно генериране на отпадъци.

Ако не пазаруваме в Деня без покупки, ще покажем, че потребителят не е само част от статистиката, а разумно същество, притежаващо убеждения, морал, мечти и бъдеще.

В консуматорското ни съвремие, потребителските решения се покриват с гражданските задължения. За да бъдем заинтересовани граждани, трябва да сме разумни потребители, защото реалността е такава - корпорациите, които избираме ежедневно с покупките си ще повлияят бъдещето ни толкова, колкото и правителствата, които избираме.

Гласуването извън урните - с разумния избор в магазина, все повече става средство за ежедневно изразяване на волята на гражданите и реално прилагане на демократическите принципи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини