От х:

Днес в x:

Преброяват ни с месец по-рано

С месец по-рано от предвиденото ще започне преброяването на българите. Вместо от март – от началото на февруари до самия край.

Първите девет дни – по интернет. Там всеки един от нас ще може да попълни анкетната карта, която да представи разпечатана на преброителите, когато звъннат на вратата му.

От 9-и натам пък очаквайте гости. Причината е, че 40 000 преброители ще звънят по вратите ни с формуляри за попълване.

Според шефката на Националния статистически институт Марияна Коцева ангажиментът ще отнеме около 30 минути от времето на всеки един от нас.

Преброителите ще идват в делничните дни, но най-късно до 20,00 часа. Гаранциите за представителност обаче не са 100%, защото преброяването има само декларативен характер.

Тоест анкетираният може да посочи какъвто си пожелае етнически произход, може да каже, че има 10 телевизора и 5 луксозни автомобила например.

Естествено, предвидена е и санкция. Тя е от 120 лева, но е само за онези, които откажат да участват в преброяването. Тоест не би засегнала гражданите, които не са попаднали в проучването по вина на статистическия институт.

Безработните с поне средно, а най-добре висше образование, могат да намерят работа през февруари, защото от началото на следващия месец НСИ започва набиране на преброители.

Те ще получават пари според свършената работа, но според Коцева – месечният им доход би бил над 300 лева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини