От х:

Днес в x:

"Хъбъл" състави точна карти на тъмната материя

Учени на НАСА, работещи с космическия телескоп "Хъбъл", съставиха една от най-точните карти на тъмната материя - тайнственото вещество, което съставлява около една четвърт от масата на Вселената, съобщи РИА "Новости".

Тъмна материя е понятие от астрофизиката и космологията, означаващо материя, която е недостъпна за наблюдение със съвременните методи, тъй като не излъчва и не отразява достатъчно електромагнитни вълни, допълва БТА.

Тя е с неизвестен състав, но може да бъде индиректно засечена заради гравитационните си въздействия върху видимата материя.

На тъмната материя се пада около 23 на сто от масата на Вселената, на обикновената около 4 процента, а всичко останало е не по-малко загадъчната тъмна енергия. Група учени под ръководството на Дан Коу от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена са използвали камерата ACS на телескопа "Хъбъл", за да съставят карта на тъмната материя в галактичния куп Абел 1689 - един от най-големите, отдалечен от Земята на 2,2 милиарда светлинни години. Купът служи на астрономите като гравитационна леща, която заради огромната си маса изкривява и усилва лъчението на галактиките, намиращи се отвъд него.

Учените са получили карта на масата на купа с достатъчно високо разширение. Те са установили например, че в центъра на Абел 1689 тъмната материя е много повече, отколкото би трябвало да има на теория. Наблюденията ще помогнат на учените да узнаят повече и за ролята на тъмната енергия в "ранното детство" на Вселената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини