От х:

Днес в x:

Алексей Петров - агент на премиера? Преглед на националния печат

„24 часа": Гневни съдят парното за сметки от 15 до 8000 лв.

Надписана сметка за парно дори само с 15 лева кара вече българина да даде на съд топлофикацията си.

Всякакви - и бедни, и богати - се тълпят в адвокатските кантори. Има и искове за начислени сметки от по 7-8 хиляди лева.

Най-често към Темида се обръщат хора, които трябва да плащат огромни суми за необитаеми жилища, които фактически не се отопляват. Те или не са декларирали навреме, че не живеят там, или пък не са осигурили достъп за отчитане на топломерите. В такъв случай изходът е само един - съд, казват адвокатите. Според тях наредбата за топлоснабдяване противоречи на европейските директиви, тъй като изисква от хората да плащат лихви на базата не на действителни, а на прогнозни сметки.

Вече има заведени такива дела в Страсбург, казват наши юристи.

 

„24 часа": Алексей Петров - агент на премиера?

"Cлед хаоса винаги идва най-добрият ред", казал Алексей Петров  на Яне Янев с молба да разнесе вестта.

Какво предлагат двамата? Президентска или полупрезидентска република (все още не са изяснили понятията). Кой има изгода от този нов ред? Много ясно - Бойко Борисов. Никаква сила не може да му попречи да спечели президентските избори догодина, само да поиска.

След това той ще се окаже първият български политик, който ще има някакви шансове да свика Велико народно събрание, защото ще може да разчита на подкрепата на "Атака" и на РЗС.

Могат ли да кажат "не"? Свиква се ВНС и само след 2 месеца, някъде в началото на 2012 г., Борисов ще е президент от американски или френски тип. Сам ще си избере какъв.

Ако не промени правилата на играта сега, през 2013 г. Борисов ще се изправи през неизбежен провал. Той добре разбира, че в едни пропорционални парламентарни избори партията му може да има съдбата на НДСВ. И тъй като вече пусна първа кръв, даде бивши министри на правосъдието, много хора сега му кроят отмъщението. Така че, ако иска да спаси амбициите си, Борисов трябва да промени конституционния ред.

Вярно, РЗС и Алексей се афишират като смъртни врагове на ГЕРБ.

Но пък всички конституционни идеи на РЗС са толкова бойкоугодни и добре дошли, че човек започва да се съмнява дали Алексей е преспивал последните 9 месеца в ареста или в боянската резиденция.

Дали наистина Бойко прекарва там вечерите самотен, или кроят бъдещето на държавата с Алексей и Яне? Дали совите са това, което са?

 

„Труд": 40% от ръста на износа - кражба на ДДС

Бомбастичният ръст на износа на България (46 на сто на годишна база през юли) е показателят, който дава най-много основания за прогнозите, че скоро ще излезем от кризата. Най-голям застъпник на тази теза е финансовият министър Симеон Дянков.

Увеличеният износ е една от причините в бюджет 2011 да се залага икономически растеж от 3,6 на сто. Оказва се обаче, че 30-40 процента от ръста на износа идва всъщност от фиктивни сделки, а не от реална търговия. Според данъчни експерти, до които "Труд" се допита, източването на ДДС чрез фиктивен износ добива застрашителни размери.

 

„Труд": Само инспекторите не знаят кой цапа

В столичния инспекторат работят над 400 души и въпреки това София е мръсна, подлезите са тъмни, масово се паркира на зелените площи, пълен хаос е с рекламите, незаконни сергии и изоставени автомобили задръстват тротоарите.

Затова и вчера от ДСБ поискаха оставката на шефката на столичния инспекторат Веска Георгиева.

Абсурдно е наистина хората й да не си заработват дори заплатите и да събират под 1/3 от планираните приходи. Всички знаем оправданията на инспекторите - нямат право да искат документи за самоличност и дори пред очите им да си метнете боклука от балкона, твърдят, че не могат да ви глобят. Ами... да викнат полицай!

 

„Стандарт": Цветанов кани данъчни вкъщи

Данъчните ще проверят доходите и имуществото на вицепремиера Цветан Цветанов. Справката ще бъде направена заради обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев за съмнения около  имотите на вицепремиера. "Никой не е над закона и ако има данни за подобни финансови операции не само на г-н Цветанов, но и на всеки друг, разбира се, че ще бъде проверен. Г-н Борисов доказа, че при него няма мои, няма твои и всички са равни пред закона", коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов пред БНР. Шефът на данъчните и вицепремиерът са се чули по телефона и самият МВР шеф е бил твърдо "за" да му бъде направена данъчна проверка и да се изчистят всички неоснователни твърдения около имотите му.

Бирниците ще проверят цялото имуществено състояние на Цветанов. Те ще направят справка дали то отговаря на официалните му доходи от последните години. Шефът на правната комисия в парламента Искра Фидосова заяви пред БНР, че няма да бъде създавана парламентарна комисия за разследване имотите на Цветанов, както поиска Яне Янев.

„Стандарт": 10 млн. падат от небето

10 милиона лева данъци ще влязат в хазната само в София от акция "Хеликоптер". Това изчисли шефът на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов. Поне десет хиляди имота в София не са декларирани пред общината и за тях не се плащат налози. Между 700 и 1000 лева средно е данък сгради и такса смет на година за всеки от тях, обясни Стефанов.

Половината от палатите фантоми изобщо не са декларирани. Друга част пък са с редовни разрешителни за строеж, но без акт 16. Третата група са напълно законни имоти, които поради една или друга причина "разсеяните" собственици не декларират. 90% от заснетите от въздуха 250 луксозни имения и къщи се водят офиси, въпреки че там живеят техните собственици.

Плащанията за прислуга, издръжка на семействата и дори за храна на домашните любимци са били осчетоводявани като фирмени разходи.

„Монитор": Отказват кредит, ако не плащаш парно

Общинското дружество „Топлофикация-София" да изпраща списъци на длъжниците си в банките, а ръководствата им да преценяват дали наистина искат да отпуснат кредит на некоректни платци, обмислят на „Московска" 33. Вземанията на столичното парно от битови потребители са 257 млн. лв., което е близо 70% от всички вземания. „Банките трябва да са наясно, че тези хора, които кандидатстват за кредити, са некоректни платци. Решение на ръководствата им е дали искат да отпуснат кредити на хора, които дори не си плащат парното обясни пред „Монитор" шефът на стопанската комисия към Столичния общински съвет Николай Стойнев (ГЕРБ).

„Монитор": СМГ с нов прием като във Формула 1

Приемът за петокласници в Софийската математическа гимназия (СМГ) ще следва правилата на Формула 1 - първенците от кръговете на математическите състезания през годината получават гарантирано място в елитното училище. Общо 5 състезания по математика ще заменят емблематичния изпит за прием на петокласници в елитната гимназия и така ще отпаднат всички съмнения за корупция на входа към престижните паралелки. Ръководството на СМГ вече е приело промените в правилника Документът е качен в сайта на гимназията. Математическият талант ще се доказва от резултатите в следните състезания по математика в столицата: „Черноризец Храбър" и „Европейско кенгуру", Софийски математически турнир, Областен кръг на олимпиадата по математика и състезание на СМГ „Откриване на млади таланти", гласи новият правилник.

„Монитор": Филчев лично пазел Трактора

Лично бившият главен прокурор Никола Филчев се е обаждал, за да помага на Алексей Петров и това го знаят абсолютно всички в системата. Това разкри вчера в интервю за Нова TV вътрешният министър Цветан Цветанов. Той подчерта, че Трактора е трябвало да бъде неутрализиран много по-рано - още в годините на преход и допълни: „Когато делото тръгне по същество, ще се наложи и бившият МВР шеф Румен Петков да обясни какво е правил на лична среща с него". Според Цветанов както Румен Петков, така и президентът Георги Първанов са „част от тази система" и въобще не трябва да коментират делото срещу Октопода.

„Сега": Кабинетът похарчи и резерва за извънредни нужди

Безпрецедентният резерв от 1.149 млрд. лв., който даваше възможност за гъвкавост на правителството при възникване на извънредни разходи до края на годината, свърши. Сумата е изразходвана до края на септември и последните трансфери, които предстоят, са за разплащане на изкупените през Банката за развитие държавни дългове към фирми.

Това показва справка за отпусканите с постановления на кабинета суми от така наречения резерв за структурни реформи след актуализацията на бюджета през юли.

Резервът, с който кабинетът можеше да се разпорежда по свое усмотрение, бе драстично увеличен от първоначално заложените за 2010 г. 6.5 млн. на 1.149 млрд. лв. с аргумента, че страната е в криза и е необходима повече гъвкавост във финансите. След скандал в парламента част от предвидените в резерва средства бяха заделени за точно определени харчове - 116 млн. от него трябваше да отидат за субсидиите за тютюна, 142 млн. бяха предвидени като трансфер за покриване на социални плащания от министерство на труда. Депутатите решиха от резерва пари да получат и НКЖИ - 45 млн. лв., както и МРРБ за магистрала "Люлин" - 62.5 млн. лв. Така парламентът се произнесе за изразходването на общо 365 млн. лв. Депутатите решиха, че от резерва трябва да се покрият и изкупените от Банката за развитие дългове, без да посочват конкретна сума.

 

„Дневник": Професионалните фондове се оказаха заложникът в преговорите

Темата за професионалните фондове, вкарана сякаш между другото в пенсионните преговори от социалния министър Тотю Младенов преди седмица, внезапно се превърна в основен проблем пред постигането на консенсус.

Синдикатите категорично отказват от догодина тези фондове да започнат да изплащат пенсиите на работещите първа и втора категория труд, докато навършат общата възраст за пенсиониране, защото не са натрупани достатъчно средства и сумите ще са много малки. Профсъюзите и социалното министерство предлагат частните фондове да се закрият и парите да се прехвърлят в солидарен фонд към държавния осигурителен институт, откъдето да се плаща.

Срещу това са категорично против работодателите. За варианта НОИ да продължи още известно време да изплаща пенсиите на миньори, химици, металурзи, летци, водолази и др. според сметките на финансовия министър Симеон Дянков не достигат 36 млн. лв. за 2011 г., ако общата пенсионна вноска се увеличи с 1.8 процентни пункта.

Така очакванията, че извънредната среща на правителство, работодатели и синдикати в неделя, на която присъстваха и представители на фондовете, може да е последна в продължаващия вече 13-и ден пенсионен маратон, не се сбъднаха. Първият признак беше отсъствието на премиера Бойко Борисов.

"Конфликт няма,  но сме далече от съгласие по темата с бъдещето на професионалните фондове. Затова продължаваме разговора във вторник", каза след срещата финансовият министър Симеон Дянков.

 

„Дума": МВР натиска полицаите да не протестират

Изненадващо преназначаване и преместване на другия край на страната. Това е мярката, която силовото министерство е предприело към служителите на реда, които си позволяват да говорят за проблемите в системата. Мотивът за "интернирането" е "неблагонадежден служител", разкриха вчера от полицейския синдикат. Напоследък натискът върху полицаите рязко нараства, оплакаха се от организацията. Двама полицаи вече са били преместени на работа в други градове, след като са дали критични за МВР интервюта, а на трети преназначението предстои. На всички е ясно, че това си е чиста репресия заради изразено мнение, заяви зам.-шефът на синдиката Галентин Грозев. На Борислав Мазнев от пловдивската полиция пък му било обяснено, че с изявленията си, че стойността на една от сградите на службата е по-висока от реалната, уронвал престижа на МВР.

Полицаите започнаха протеста си с изнасяне на техника пред районните управления през почивните дни.

Вчера стана ясно още, че на протест излизат и таксиджиите, и работниците от "Брикел". Лекарите в Сливен също ще протестират, чувстват се измамени от подписаното от БЛС споразумение с правителството.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини