От х:

Днес в x:

Тестваха пречиствателната в Димитровград, водата става 2,04 лв.

Пречиствателната станция за отпадни води вече е готова, чака се акт 16

Първи проби за работата на пречиствателната станция за отпадни води направиха специалистите от ВиК- Димитровград, каза управителят на дружеството Станимир Евтимов. "Тествахме мръсната вода и засега всичко е наред", уточни Евтимов. По думите му сега се очаква новопостроеното съоражение да получи акт 16, за да бъде въведено в пълна експлоатация. Очаква се строената с европейски пари станция да бъде официално открита от депутати и представители на правителството. Засега няма конкретна дата, но според шефа на ВИК, това ще се случи вероятно в началото на ноември.

Стартът на пречиствателното съоражение ще доведе до увеличение на цената на водата в Димитровград. Както вече стана ясно, върху сегашната цена от 1,15 без ДДС ще бъде начислена и такса пречистване от 0,35 лв. В предложението до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране местното ВиК предлага и скок на питейната вода със 7 ст., тя ще стане 1,22 лв. Увеличение се чака и на такса канална вода с 1 ст., от 0,12 на 0,13 лв. Цените са без ДДС.

Освен такса пречистване димитровградчани ще плащат и със 7 ст. по-скъпа вода, ако ДКЕВР приеме предложението на ВиК

Ако държавния регулатор приеме предложението на водното дружество, димитровградчани ще пращат за кубук вода 2,07 лв. с ДДС. "Поискали сме минимално увеличение", коментира шефът на ВиК-Димитровград и напомни, че последна дума има ДКЕВР, която ще заседава в скоро време. 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини