От х:

Днес в x:

Миряни от Кърджали: Искаме предмет религия

Около 200 миряни от Кърджалийско се включиха в Националното литийно шествие, организирано от Светия синод в подкрепа на изучаването на предмета религия в светските български училища.

Богомолците от Кърджали се водят от енорийския свещеник отец Петър. Кметът Хасан Азис предостави пет автобуса,които извозиха миряните от Кърджали, Момчилград и Крумовград.

Нашите богомолци се включиха в проявата точно в 12 часа на обяд, когато камбанен звън на храмовете в цялата страна обяви началото й.

Около 10 000 са участниците в Националното литийно шествие, според Знеполския епископ Йоан.
Шествието спря пред сградите на Министерския съвет и Президентството.
Епископ Йоан каза, че Светият синод иска православието, което е доминиращата религия в страната, да получи своето заслужено място в обществото.
В шествието участваха митрополити от Светия синод, свещеници и миряни от страната. Те носят хоругви и са издигнали лозунги: "66 години атеизъм стигат", "Църква + държава = златен век", "Народ без вяра е мъртъв", "Народ без морал е обречен".

Предложението е да се изучава предмет религия,както за православни,така и за католици и мюсюлмани.

Инициативата на Светия синод се ползва с подкрепата на Главно мюфтийство на Мустафа Алиш Хаджъ. То призова и мюсюлманите да се включат в проявата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини