От х:

Днес в x:

В Меричлери спокойно, празнуват днес

                               Кметът на Меричлери Ваня Славова

Повод за празник имат днес в Меричлери, димитровградска община. Навършват се 27 години от обявяването на селището за град, коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net кметът Ваня Славова.Тя добави, че хората сега са спокойни, след множеството преживени вълнения напоследък около кариера "Великан". Празникът в Меричлери ще бъде съчетан и с тържествата за деня на Независимостта - 22 спетмеври.

В 18.00 часа тази вечер те ще започнат с полагане на венци и цветя пред паметника на падналите във Втората световна война. След това на централния градски площад ще има музикална програма с участието на танцовия ансамбъл при читалище "Христо Ботев" в Димитровград, народен оркестър и жените от местни самодейни групи към читалище "Просвета".

В рамките на празника в Меричлери ще бъдат подредени фототабла от археологическата изложба „Димитровградска община през праисторията, античността и средновековието”, казаха от Историческия музей .Таблата разказват историята на община Димитровград от палеолита до идването на османските турци. Особено внимание в тях е обърнато на вторият град в общината -Меричлери.

От запазени и до днес исторически извори се знае, че тук се е намирал римският град Пизос основан от император Септимий Север (146-211 г.) и съпругата му Юлия Домна (170-217 г.). Днес на много места в района личат основите на постройките на селището, а шест могили от некропола му са проучени.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини