От х:

Днес в x:

Русия ни краде Златни пясъци. Преглед на националния печат

„24 часа": Русия ни краде Златни пясъци

B Русия ще градят световен център на развлеченията и хазарта, който по размах трябва да надмине дори Лас Вегас.

Игралната зона, наречена "Золотые пески", или "Златни пясъци", ще бъде издигната на брега на Черно море край курорта Анапа, до Новоросийск, съобщиха руски медии. Стойността на проекта е 20 млрд. долара, сочи "РБК дейли".

Проектът е разработен от американци и е под личния патронаж на губернатора на Красноярския край Александър Ткачов. Той го показал на Владимир Путин по време на инвестиционен форум в Сочи и премиерът изразил положителното си впечатление от идеята. Според проекта "Златни пясъци" ще се превърне в столицата за почивка на цяла Русия.

Освен зона за хазарт, чийто център трябва да е казиното "Дворец на мечтите", там ще бъде създадена цялата необходима структура за практикуване на екстремни спортове. За туристите, които търсят лукса, ще са хотелите с футуристични форми, разкошните плажове и огромните зелени зони, хвалят бъдещото си творение авторите на начинанието.

То е разработено от американска компания от Лос Анджелис, специализирана в концептуалното проектиране на подобни развлекателни зони..

 

„24 часа": 57 г. решетки за убийство в наркокомуна

След 7 г. дела Върховният касационен съд (ВКС) взе окончателно решение за едно от най-жестоките убийства през последните години.

Общо 57 г. ще лежат в затвора петимата осъдени за смъртта на 20-годишния Десислав Панчев в наркокомуната в Белмекен на 15 юни 2003 г.

Красимир Димитрашков, Деян Иванов и Дикран Мардикян получиха съответно по 14, 13 и 12 г. решетки. Георги Станчев и Георги Димитров ще лежат по 8 и 10 г.

Наркоманът от Плевен Панчев издъхна след 4 дни изтезания в комуната и по-малко от седмица след постъпването му там. Според съдебномедицинската експертиза той е имал черепно-мозъчна травма, наранявания в гърдите, корема, седалището и крайниците.

На 12 юни 2003 г. Деян Иванов, Дикран Мардикян, Красимир Димитрашков и Георги Станчев удряли абстинентното момче с ръце и жило, което пък "не е било пречка с него допълнително да се извършват орални и анални контакти", се казва в решението на съда.

Панчев бил наказан и да копае дупка с размерите на стая 2 дни по-късно. След всичките мъчения плевенчанинът бил качен на тавана, където бил разпънат и малтретиран.

Миналата година Пловдивският апелативен съд даде на трима от бившите комунари с по 3 г. по-големи наказания. Другите подсъдими - Георги Станчев и Георги Димитров, първоначално бяха оправдани от магистратите в Пазарджик, колегите им от Пловдив обаче ги осъдиха на 8 и 10 г. затвор.

 

„Труд": Тежките професии с по-леко пенсиониране

По-лек вариант за пенсиониране на миньори, металурзи, химици и всички работещи в първа и втора категория труд търсиха депутати от ГЕРБ, синдикалисти от КТ "Подкрепа" и социалният министър Тотю Младенов.

Почва се работа по предложението на шефа на НОИ Христина Митрева през идната година да се увеличава или стажът, или възрастта по избор за работещите в тежките професии.

Социални експерти умуват и за 2200-2400 лева максимален доход за осигуровки. Сега той е 2000 лева месечно и над тази сума не се дължат вноски.

Запазване на точковата система за пенсиониране и увеличаване с една точка на необходимия максимален брой за пенсия. Това е предложила за обсъждане управителката на НОИ Христина Митрева като вариант на пенсионна реформа, който да бъде изпробван през следващата година.

По-късно тя обясни пред "Труд", че става въпрос само за работещите в първа и втора категория труд, или т. нар. тежки професии. Досегашният проект, който бе приет от социалната комисия миналата седмица, предвижда плавно увеличение на възрастта за хората от първа и втора категория труд.

 

„Труд": Игнатов обеща "отпушване" на вузовете, реформата чака

Със студентки с вид на манекенки, луксозни коли, еврокомисарката Кристалина Георгиева, двама министри - на образованието Сергей Игнатов и на транспорта Александър Цветков, посланика на САЩ Джеймс Уорлик и бизнес шефове - така започна новата академична година  в Университета за национално и световно стопанство. Вузът за поредна година държи палмата на първенството за най-желано висше училище сред младежите.

Но нито раздадените награди на официалните гости, нито беглите приветствия към първокурсниците напомняха за тържество за първия учебен ден. Цялата церемония мина като голяма лекция за кризата и бъдещето на вузовете. Тона зададе еврокомисарката Кристалина Георгиева, която е и преподавател във вуза.

 

„Стандарт": Домът в Крушари е ковчег за деца

Деца умират като мухи в Крушари. 26 случая за 3 г. Прокурори разследват едва 16 от тях. Пълна мистерия. През октомври 2007 г. 43 деца се разболяват от дизентерия. Хлапетата са на възраст между 3 и 17 г. 16 от децата са приети в инфекциозното отделение на болницата в Добрич. Липсват елементарна хигиена и нормални грижи за болните дечица.

"Стандарт" се опита да повдигне завесата в приюта за деца с умствена изостаналост в добричкото село. Екипът на Мартин Карбовски обаче не бе допуснат до "секретния обект". Вместо това директорката на дома Юлия Върбанова даде пресконференция, в която уточни, че смъртните случаи всъщност са 27 за този период. И че хлапетата умират, защото са болни.

"Лъжа е, че тези деца умират от своите увреждания. Три четвърти от тези случаи са били предотвратими", категорична е зам.-председателят на БХК Маргарита Илиева.  "Зад всеки факт в доклада на комитета има свидетел или документи", посочи Илиева. Стряскащо звучи изводът, че 149 деца от домове са починали, без да бъдат хоспитализирани въпреки тежкото им състояние. Само 58 от смъртните случаи са през последните три години, след като страната ни стана член на Европейския съюз. "Тези деца умират от неща, от които никой не трябва да умира. Става въпрос за места с драстично лоша хигиена, 31 от тези деца са починали от глад", посочи Илиева. "Има и един смъртен случай от дома в Рудник, който е след приключването на проверките. При посещението си ние видяхме детето, то беше силно недохранено и малко след това почина". Според доклада 84 деца са починали от изнемощяване на организма, 13 от зарази, шест - от измръзване, удавяне, задушаване, 36 -от пневмония, а 15 са без установена причина.  Седем са констатираните случаи на сексуално насилие над деца. В поне осем институции като метод се използва връзване на децата, което е форма на насилие, като тези случаи не се документират. Медикаменти се използват и без да се следи какво е въздействието им върху детето, показват още резултатите от проверката.

„Стандарт": "Витошка" опустя

Празните витрини по най-скъпарския булевард у нас - "Витоша", се увеличават лавинообразно. Модата да се пазарува в моловете полека-лека гони търговците от българската "Шан-з-Елизе". Поне четири са пустите витрини само в отсечката от "Патриарха" до ул. "Солунска", показа проверка на "Стандарт". Бутиците са празни, някои от тях се ремонтират, други пък са облепени със стари вестници. "Допреди няколко години тук се надпреварваха да наддават. Сега вече няма такова нещо. Куп витрини пустеят", коментира Славка Богданова, възрастна жена, която живее на богаташкия булевард. В момента без проблем можете да си намерите търговска площ на "Витоша" от около 90 кв. Цената е 15-16 евро за кв. м. Наплив обаче няма, така че не е изключено магазин да се намери и на по-изгодна цена.

Строежът на метрото допълнително създава дискомфорт на търговци и купувачи. Релсите на трамваите са разбутани, огромни багери копаят Метрополитена. Клиентите трябва да се провират през загражденията и да дишат прахоляка, за да разгледат.

Наемите на търговските улица са по-високи от тези в моловете, но за отлива на фирмите има и други причини, категоричен е Димитър Киферов, мениджър "Търговски площи" във "Фортън". Договорите, които се сключват за наемане на магазин на "Витоша" са краткосрочни и могат да бъдат прекратени с кратко предизвестие.

„Монитор": Без визи до САЩ от 2011 г.

Визите за САЩ да отпаднат за българите още догодина. За това ще настоява премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в Ню Йорк, стана ясно след срещата му с българската общност там. Министър-председателят е в Щатите за 65-ата сесия на ООН, която ще приключи в края на седмицата. Пред сънародниците ни той обясни, че след като подпишем за влизането ни в Шенген през 2011-а, няма да е редно да сме страна от единното пространство и същевременно да пътуваме с визи до Щатите. Затова Борисов ще повдигне въпроса за отпадането на визите пред всичките шефове на специалните служби, които щели да отидат да го видят, за да проведат неформални разговори с него. Ще направим всичко възможно визите да отпаднат паралелно с влизането ни в Шенген, увери министър-председателят препълнената от българи, дошли да се снимат и разговарят с него, зала Scandinavia House. По думите му падането на визите е забуксувало заради забавянето на въвеждането на новите лични документи с биометрични данни, за които САЩ настояха след атентатите на 11 септември. Американското посолство и сега се стреми към издаване на 10-годишни визи, коментира премиерът, според когото Щатите би трябвало да ни оценят като надежден партньор в рамките на НАТО.

„Монитор": 238 деца жертви на глад и лоши грижи

238 деца с увреждания са починали през последните десет години от глад и лоши грижи в социалните домове. Това показва съвместна проверка на прокуратурата и Български хелзинкски комитет. От тях 31 са умрели от недохранване, а 84 от занемаряване. В поне три четвърти от случаите смъртта е била предотвратима, твърди зам.-шефката на организацията Маргарита Илиева. Срам ни е, че в европейска страна деца умират от глад, коментира главният прокурор Борис Велчев, който участваше в представянето на резултатите от проверката.

„Монитор": Сливат 6 вуза по щатски модел

Родните университети и колежи ще се сливат на принципа „2 в 1" в големи образователни центрове. Вече шест са висшите училища, които са готови да се обединят по системата, която се прилага в САЩ, обяви министърът на образованието Сергей Игнатов, който присъства на откриването на учебната година в УНСС вчера. Икономическият ВУЗ вече подписа договор за сътрудничество с Колежа по икономика и администрация в Пловдив. Двете учебни заведения чакат влизането в сила на нов законов текст, за да станат официално една цяла структура. Както „Монитор" писа, експертите в МОМН готвят спешни промени в закона за висшето образование, част от които ще позволят по-лесно академично обединяване още от следващата учебна година.

„Сега": Кабинетът планира да увеличи с 50% държавния дълг догодина

Правителството възнамерява да увеличи държавния дълг с близо 50% до края на 2011 г. От сегашните 9.8 млрд. лв. той може да стигне рекордните 14 млрд. лв. според проекта за бюджет 2011 г. Ако към тази сума се прибави и размерът на новите държавни гаранции за кредити през 2011 г., които са около 800 млн. лв., за година и половина задълженията на държавата ще нараснат с около 5 млрд. лв., т. е. с 50%.

Външният дълг на България към 31 август т.г. е 3.39 млрд. евро, или около 6.6 млрд. лв. Вътрешният дълг е 3.2 млрд. лв. Така че общо задълженията на държавата по последни данни са 9.8 млрд. лв., или 14.4% от БВП.

От януари насам увеличението на дълга е с около 370 млн. лв., или 0.1% от БВП. До края на годината се очаква да бъде емитиран дълг за още към 600 млн. лв., сочат сметките на базата на докладите по бюджетите за 2010 и 2011 г. За тази година бюджетът предвиждаше увеличение на дълга с нови 2.7 млрд. лв. до 12.2 млрд. лв., но по всяка вероятност няма да се стигне до тази цифра и до Нова година задълженията на държавата няма да надминат 10.4 млрд. лв.

Догодина обаче правителството иска да вземе нови заеми за 3.5 млрд. лв. и да осигури нови държавни гаранции за 0.8 млрд. лв., от които 460 млн. лв. за БДЖ и 250 млн. лв. за Национална компания "Железопътна инфраструктура". Намерението е 2 млрд. лв. от въпросните 3.5 млрд. лв. да се наберат чрез емитиране на облигации на международните пазари. Целта е със сумата да се покрие дефицитът в бюджет 2011, който по план ще бъде тъкмо 2 млрд. лв. Други 400 млн. лв. са по голямо заемно споразумение с Европейската инвестиционна банка за усвояване на еврофондовете. 800 млн. лв. пък ще бъдат събрани чрез емисии на ДЦК на вътрешния пазар. Така само за година и половина задлъжнялостта на страната може да се увеличи до рекордните 14 млрд. лв.

 

„Дневник": Пенсионната реформа - крачка назад

Осигурителната реформа отново пое в неизвестна посока, след като управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева предложи да се промени точковата система, по която сега се изчислява кога човек може да се пенсионира. Идеята й е противоположна на обсъждания досега модел и драстично олекотява ефекта от промените.

Това стана цяла година след началото на дебатите и седмица след като социалната комисия в парламента прие на първо четене необходимите законодателни поправки. Освен това ГЕРБ ще удължи максимално срока между първо и второ четене на законопроекта, а междувременно беше създадена и поредната работна група, която да бистри текстовете.

Смяната на курса стана на среща между Митрева, министъра на труда Тотю Младенов, ръководството на синдиката "Подкрепа" и депутати от ГЕРБ. След разговора Митрева отказа всякакви коментари. Младенов също не даде яснота по въпроса. Това наложи новата идея да бъде съобщена и разтълкувана от синдикатите.

Според експерта от "Подкрепа" Мика Зайкова предложението е досега обсъжданият план за плавно увеличаване на осигурителния стаж с по една година до 2013 г. да бъде заменен с увеличаване на изискването за точки. В момента мъжете се пенсионират при 100 точки - 63  навършени години плюс 37 години стаж. За жените изискването е 94 точки - 60 години възраст и 34 години стаж.

 

„Дума": Родители сами си направиха забавачка

Родителски кооператив, който играе ролята на детска градина, създадоха група млади майки от София, сблъскали се с проблема липса на места в общинските забавачки. Младите жени са създали сдружение "Плейцентър Приятели" и с помощта на фондация са разработили проект за алтернативна грижа за децата. Те са наели със собствени средства апартамент в жк "Белите брези" и там отглеждат дечицата си заедно с педагози и специалисти психолози.

Кооперативът функционира като нормална детска градина, а разликата е в това, че в обучението и възпитанието на малчуганите много активна роля вземат майките и татковците. Моделът, който сдружението използва, е развит от години в Нова Зеландия, Франция, САЩ, Канада и скандинавските страни. Там държавата субсидира тези кооперативи като отпуска същите пари, които се полагат на дете в общинска забавачка.

Родителите от плейцентъра призоваха и българските власти да признаят законово съществуването на кооперативи. Те планират срещи с кмета на София Йорданка Фандъкова и с образователния министър Сергей Игнатов, пред когото ще настояват кооперативите да залегнат в промените в Закона за народната просвета.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини