От х:

Днес в x:

Правителството натиска за Маказа, почва пътя за Подкова

Цветанов и Плевнелиев в Кърджали

Граничният контролно-пропускателен пункт при Маказа ще бъде отворен през следващата година, както се бе оповестено. С това се ангажира гръцкият президент Каролос Папуляс. Гръцките колеги работят, но имат да изграждат съоръжения на тежки участъци, каза в Кърджали министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Въпросът бил поставен със загриженост от българските министри пред гръцките им колеги. Според Плевнелиев забавяне може да има заради разминаване в  нивата на българското и гръцкото шосе, които трябва да се срещнат при Маказа. Тя е от 32 метра. Това може да се избегне с един завой, който ще се направи, каза още строителният министър. Той подчерта, че пускането на Маказа е приоритен на правителството, за да се отвори регионът към пристанище на Бяло море и стане част от трансевропейки коридор.

Нашето безпокойсто е, че през Кърджали ще минава транспортен коридор, а околовръстният път на града все още не е направен. Ще има увеличение на пътникопотока и това ще създаде опасност от инциденти в града, каза от своя страна вицепремиерът Цветан Цветанов. Министър Плевнелиев допълни, че през 2011 година ще бъдат заделени пари за проектиране на околовръстния път, който ще бъде с дължина 14 км.

През април 2011 г. започва строителството на шосето Кърджали –Подкова, като част от транспортния коридор за Маказа. Тръжната процедура стартира през октомври т.г. Ще бъдат избрани изпълнител и технически надзор. Стойността на проекта е 32 млн.евро.

Вицепремиерът Цветанов обяви, че отварянето на гранични пунктове с Гърция е основна задача на кабинета. За 9 месеца са открити два - при Златоград и Ивайловград. Само при Златоград са минали 280 000 души в двете посоки. Работи се и има договорка с гръцки официални лица за отваряне на пункт при Аврен, Крумовградско.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини