От х:

Днес в x:

4 °C

Пипона чете лекции на рибари по Марица. Безплатно, срещу една биричка

Николай Симеонов - Пипона

Николай Симеонов, по-известен като Пипона, е роден в Харманли преди повече от 50 години. Няма високо образование, но за сметка на това е риболовец от висок ранг. Детството му е преминало, както при много други местни деца - рожби на соца, по харманлийските бостани и вировете на река Марица. Пипона е многопрофилен екземпляр. След отбиване на военната си служба е работил в цирк, въртял е небет шекер, бил е шивач, обущар, тенекеджия, автомонтьор, воден спасител, водолаз, ресторантьор, търговец. Припознава рибарлъка като свое второ „аз” и към днешна дата е една от легендарните личности-въдичари в града на Квелето. „Роден съм за рибар и такъв ще си отида”, казва харманлийският зевзек, чието основно препитание е риболовът. Радетел на природата, самороден талант с вродена артистичност, това е той – Пипона.

 

- Пипоне, какво е да си рибар, при това прочут, като тебе?

- Аз съм Пипона, всички ме знаят, но не всички ме обичат. Защо ли? Защото не могат да я карат като мене цял ден на реката. Това е завист, казвам ти. Аз съм свободен човек, обичам природата и Марица - тя ме храни, дава ми простор. Мисълта ми е спокойна, душата ми е широка, отворена за всеки - и българина, и циганина, ако има китайци, и с тях ще се разбирам. Ей с това е известен Пипона - че не си поплюва с рибите, познава ги, търси и ги намира. Риболовът при мене не е хоби, а ежедневие. Известен съм като Индже войвода, „кой не е чувал за него”, защото работя на реката, дори и чаплите ме познават.

- Много обикаляш, даже знаеш къде спят сомовете. Как се научи на това?

- Тръгвам рано, още в тъмно, качвам се на велосипедката и за минути съм на реката. Колелото ми ляга по-тънко, не ще гориво, само яко навиване. С него хем спортувам и развивам мускули, хем си вдигам КПД-то, че да мога сетне да меря сили със сомовете, те са доста мощни. Имах моторетка, блъснах я в един трактор и после плащах на тракториста щетите. Оттогава не искам да чуя за мотор, а трактор да не видя. Вчера забелязах един сом, бая голям беше. Запомних мястото и докато не проуча за какво става въпрос, няма да мирясам. Такъв е Пипона, действа упорито и светкавично, без откат.

- Какви са ти прогнозите за това лято?

- И това ще е като миналото - ще ги трепя. Сега карам още на зелен скакал, докато го има, за сом и кефал. После минавам на жаба. Червеите ги прескачам, на тях ловя през зимата, когато друга жива, мърдаща стръв, няма. И на малка рибка замятам, но по- рядко. Живата рибка е подходяща за нощно време, но тогава Пипона почива, спазва закона за нощния риболов. Сетне през септември и нататък идва сезонът на шараните. Налягам ги на царевица, маринована - мое производство. Чакам да излезе млечната, от нея приготвям консерви за цял отряд, нали имам и приятели. Слагам различни подправки: риган, ванилия, мед, канела, карамфил... Варя или заливам със спирт, защото ракията е ценна, ползвам я за лични нужди. Правя проби всякакви, само дето с пикня още не съм опитвал, нали била лечебна, за някой болен от лумбаго шаран. Важното е да му се намери на шарана цаката, останалото е божа работа. Пипона друга работа си няма, ще ги наляга.

- Има ли други като тебе, женени за Марица? От Харманли, искам да кажа.

- О, много са, но не са женени. Имаше един-двама, от старото поколение, но сдадоха багажа, не ги виждам вече. Сега младите много хвърчат, натискат се по бентовете, ама тя, работата, не е само в бента. Има и други участъци, където може да се докопа някоя свястна риба - бързеи, слаби течения, кумальтии, паднали дървета. Най- обичам мъчните, трудно достъпни места. Харманлийци са речен народ, обичат реката. Навъдиха се доста риболовци в последно време, къде с билет, къде без. Ама билетът не хваща, само гарантира спокойствие. Аз не съм се годявал с Марица, но ти позна, тя ми е като жена - наобикалям я, обгрижвам я, ухажвам я, лягам си до нея, също като да сме женени. Има едни други, токаджии им викат, те направо пък я ръгат редовно, като проститутка, ако не всяка вечер, то през вечер. Та, тия изнасилвачи, са ненаситни като п..ка невидели, нахални, тормозят горката Марица, изчерпват й рибата. От къде идват не знам, но перверзиите им са чести, а апетитът голям - пара правят.

- Ти засичал ли си „изнасилвачите”, тия с токмашините?

- Имал съм случаи, привечер, да ги засека. Но са много бързи. Докато се усетиш и палят мотора. Да, с моторни лодки шетат, пускат тока и бягат, страх лозе пази. Само един такъв искам да докопам и ми е изсъхнал в ръцете. Пипона да му пусне тока. Ще му навра жиците в оная работа. Не, най-добре отзад, на голям волтаж, да пърха като пиле. После нашенци се чудят защо риба няма. Ето ти отговора: тече ток по реката, как да има. Всичката риба бяга при гърците, там е спокойно, никой не я закача. Дори в тигана не я слагат заради батаците, в които живее. Комшиите не се самозадоволяват като нас, те бачкат и си плащат. Че сме гладни, гладни сме. И аз съм гладен, затова ловя, но не по хавата си, съобразявам се все пак. Иначе като те закарфичат на голо с някоя глобичка, доста време ти държи влага, и уредите ти могат да вземат в полза на държавата.

- Чувам, че си започнал да изнасяш лекции за риболова по Марица?

- Давам съвети на всички, които се интересуват сериозно. Лекциите са безплатни, директно до самата река. Е, ако някой реши да почерпи нещо, няма да откажа, за една бира става въпрос. Много чалъми знам и ми се иска да ги споделя, макар че за маришкият рибар е важна дискретността. Защо да крия, мойта риба няма кой да я хване. Секретите на Пипона са два - редовност и упоритост. Спазвам ги като „Отче наш”, това ми е религията. Който е решил да става рибар с една въдица, да дойде да ме пита. Аз ще му кажа всичко от – до. И ще му наглася такъма. После, ако вдява, ще го бъде. Иначе ще си блъска главата в някой бент или ще виси горе на моста да чака от умрял писмо. Аз съм човекът. Нали запомни? Пара не ща, една биричка и готово.

Интервю на Щерю Щерев, аквакултурист

 

 

 

 

 

 

Пипона в акция
Резултат
Друг резултат
Нишан: Тук е ловил Пипона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини