От х:

Днес в x:

Данъците може да скочат догодина. Вестниците в неделя

„24 часа”: Данъците може да се вдигнат догодина

Данъците догодина може и да се вдигнат, стана ясно вчера от изказване на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

През есента ще се обсъжда дали тежестта да се преразпредели от косвените към преките данъци, обясни пред Дарик радио депутатката от ГЕРБ. Залагането основно на косвените не може да работи ефективно, когато икономиката е в криза.

"Може би ще се наложи вдигане на данъците. Детайлният анализ трябва да каже, ако се стигне изобщо до това, кои са те", допълни Стоянова.

Готвят се три варианта - да се вдигне само корпоративният, да се повиши и плоският върху доходите, но с необлагаем минимум, или да се върне прогресивното облагане, научи "24 часа".

 

„24 часа" Референдум за стажа за пенсия!

ОЧЕВИДНО пенсионната реформа у нас е неизбежна и предстои. Затова си заслужава да се имат предвид от тесните специалисти в материята и някои конституционни, политически и социални моменти:

Конституционни:

Съгласно чл. 51, ал.1 от конституцията гражданите имат право на обществено осигуряване. Като вид обществено осигуряване пенсионното осигуряване се обхваща от конституционната защита на тази разпоредба.

Ето защо, придобитото право на пенсия при определените от закона условия е неотменимо като част от основните права на гражданите - чл. 57 от основния закон. Следователно конституцията изисква от законодателя да се въздържа от актове, които накърняват даденото вече осъществено от фактическа гледна точка право.

Под недопустимост на накърняване следва да се разбира както въздействието върху съответното право въобще, така и въздействието върху някои от неговите компоненти, какъвто е например размерът на вече придобитата пенсия.

Ето защо в България е немислимо да се намалят дори като антикризисна мярка вече придобити пенсии, както стана например в Румъния. Нека да се има предвид, че правото на пенсионно осигуряване е отделно конституционно право, каквото е и правото на труд. Упражняването на всяко от тях не е поставено в зависимост от упражняването на другото, поради което не може да се посяга и на правата на работещите пенсионери. В този смисъл Конституционният съд се е произнесъл още през 1997 г. с решение №12 по к.д. №6 (1997 г.) ДВ, бр. 89 (1997 г.)

 

„Труд": Всъдеходите ATВ с номера като на колите

АТВ-тата  ще имат номера като автомобилите. Това съобщи вчера екоминистър Нона Караджова. В момента високопроходимите возила, които се движат успешно по всякакви терени, не се регистрират в КАТ. Много защитени територии в Рила, Пирин, Витоша са разорани от тях, а ние не можем по никакъв начин да ги контролираме, обясни Караджова.

Тя уточни, че вече е водила разговор по този въпрос с министъра на транспорта Александър Цветков. Той я уверил, че ще бъдат направени промени в Закона за движение по пътищата, който се гледа в парламента.

Според министър Караджова до Седемте рилски езера теренът е станал полигон на АТВ-та. Модерните машини напоследък плъзнали в градските паркове. От набезите им се оплаквали и фермерите.

 

„Труд": Кметството в Пловдив - излъгано от кабинета

Кметският екип на Пловдив се чувствал за пореден път излъган от правителството на ГЕРБ и най-вече от финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков. Причината е, че обещаните от финансист № 1 за града под тепетата 15 000 000 лв. за 2010 г. ги няма в актуализацията на бюджета за годината, гласувана през седмицата на първо четене в парламента. Парите са компенсация за Пловдив, който прие 100 000 тона бали софийски боклук.

"Силно сме обезпокоени, че не забелязваме в приетата на първо четене актуализация на държавния бюджет перо за капиталови разходи на община Пловдив в размер на 15 000 000 лв.", коментира временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив и лидер на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов. В момента той ръководи града, защото титулярят Славчо Атанасов е в отпуск.

 

„Стандарт": Ремонт на кабинета

Ремонт на кабинета се задава наесен. Премиерът Бойко Борисов вероятно ще влее свежа кръв във финансово-икономическия си екип. Ако сегашните титуляри не се справят, ще бъдат сменени от експерти с по-добри идеи. Възможно е с постовете си да се разделят не само министри, но и техни заместници.

Промените ще се правят наесен, когато може да се наложи втора актуализация на бюджета, твърдят народни представители от опозицията. Начална скорост за промените може да даде и ревизията на Евростат. Бойко Борисов няма да чака чак до септември, ако твърдо е решил да пренарежда кабинета, смятат близки до премиера. Той намекна за това в петък, когато заяви, че правителството трябва да си препрочете финансово-икономическия урок.

„Стандарт": Сменят името на шопската салата

Други имена ще трябва да имат вече шопската салата и други ястия, в които вместо сирене слагат продукти с растителна мазнина.  Ресторантите също ще трябва да променят названията в менютата, за да не заблуждават клиентите. Ветеринарните власти бяха издали заповед до 18 юни до всички собственици на мандри да сменят с нови имена етикетите на продуктите си, в които вместо мляко има растителни съставки. Това означава, че например надпис "сирене", "кашкавал", "кисело и прясно мляко", "извара" и т.н. могат да имат само натурално млечните продукти. Всичко останало трябваше да бъде преименувано до петък. На места това стана, като например маслото с растителни съставки се нарича "Продукт за мазане", а изцеденото кисело "мляко" - "Продукт за салата". Част от мандрите обаче не успяха да спазят срока, защото имаха големи количества етикети със старите имена на склад, които са били купени много преди заповедта на ветеринарите. Затова тези производители искат 3 месеца отсрочка, докато се изчерпа старата им продукция. Те предлагат ветеринарите да проверят и опишат старите етикети в складовете им. Подобен проблем ще възникне и когато излезе подобна заповед за производителите на месни продукти. Те ще бъдат длъжни, ако саламът съдържа например соя или други съставки, да сменят етикета.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини