От х:

Днес в x:

4 часа работа, 4 часа футбол. Преглед на националния печат

„24 часа": Болниците във ваканция.

Около 20 големи болници в страната масово пускат персонала си в отпуск след 1 юли, за да вържат бюджета. Сред най-засегнатите са ВМА и "Св. Георги" в Пловдив, където излизат дори в неплатен отпуск. Говори се, че и Шумен ще последва примера им. Причината е, че здравната каса е платила изработеното едва до края на март, а и от следващия месец ще бъдат въведени строги лимити.

НЗОК е внесла предложение да бъдат отпуснати 220 млн. лв. допълнително за здравеопазване. От тях 200 млн. ще са за болниците, а 20 млн. и още 7 млн. от икономии ще са за лекарства. Шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов се надява, че тези пари плюс още 125 млн. лв. от резерва на касата ще закърпят финансите на болниците.

Миналата година касата им е плащала средно на месец по 90 млн. лв., а за март са отчетени 107 млн., каза д-р Нели Нешева, директор на НЗОК. Преразходите над лимита няма да се плащат след 1 юли. Джипитата ще си получат парите за пенсионерите, но след очакваната промяна на Наредба №6. Скоро започват и преговори с БЛС по Националния рамков договор за 2011 г.

 

„24 часа": Какви лайна пушим в контрабандата

Цигари, произведени най-малко преди 7 г., тровят българския пушач след драстичното вдигане на акциза на тютюна от 1 януари тази година.

Това показва разследване на черния пазар на папироси у нас.

Конкретно става дума за сръбската марка "Фаст", коята бе разпространена в Хасково преди месец и половина. След като търговците спряха да предлагат легалните марки със стар бандерол от 1 април, пушачите се ориентираха към уличния пазар в ромската махала Република в града.

На бандерола на предлаганата от мургавите търговци опаковка бе изписано "СР Югославия". Държава, която не съществува в международния правен мир от 2003 г. Хартията на вероятно залежавалата с години по складове акцизна стока вече бе пожълтяла, а димът с декларирано съдържание 12 мг катран и 0,8 г никотин - силно дразнещ гърлото.

"Пълен боклук. Тютюнът е прекалено сух и нарязан не както трябва. Вероятно става дума за цигара, престояла много време", потвърди съмненията тютюневият експерт и член на УС на Федерацията на потребителите Емил Георгиев.

 

„Труд": Столичанин оцеля 4 дни "кацнал на едно дърво"

Столичанин оцеля по чудо, след като колата му летя в 60-метрова пропаст край р. Искър и "кацна на едно дърво". Произшествието, което за нещастие няма нищо общо с едноименната комедия от 1971 г. с Луи дьо Фюнес и Жералдин Чаплин, е станало още в понеделник. Но мъжът бе изваден от дерето едва в ранния следобед вчера.

Пострадалият е 53-годишният бизнесмен от София Иван Ненков. В понеделник той тръгнал да се прибира за столицата през Искърското дефиле. Минал двата тунела и след с. Люти брод, но преди гара Черепиш изгубил управлението на сеата си и излязъл от пътя. Колата полетяла 60-метровата пропаст. Чудо било, че автомобилът спрял в едно дърво, току над Искъра.

„Труд": Махат надбавките за стаж от чиновническите заплати

Без допълнителното възнаграждение за прослужено време ще останат държавните служители догодина. Тази добавка ще бъде премахната и сумата ще се вкара в заплатите, обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция, на която представи новия модел за заплащане в администрацията.

За да се случи това, трябва да се променят нормативните документи, в които е записано, че добавката е задължителна и е минимум 0,6% за всяка година трудов стаж. Опит за нейното премахване бе направен през 2007 г., но срещна твърд отпор от синдикатите. В крайна сметка бе въведено само известно ограничение за преносимост на годините стаж при смяна на работодателя.

 

„Стандарт": 4 часа работа, 4 часа футбол

4 часа работа, 4 часа футбол. Това ще е ежедневието от днес на хиляди българи. Заради Мондиала в ЮАР работодатели масово решиха да освободят следобедите на служителите си. "За да не гледат тайно телевизора в офиса и да правят грешка след грешка, се рeших да им дам този бонус в следващия един месец." Toва призна пред "Стандарт" шефът на консултантска фирма Васил Мутафчийски. "Световното ми идва дюшеш в кризата, затваряме кепенците в 12 часа", коментира и предприемаческият бос Александър Василев. Световното обаче изправи на нокти нежната половина от служителите в офисите. "Сега заради мачовете цялата работа ще падне върху нас", възмущават се дами във форумите. Търговци и кръчмари вече пуснаха суперпромоции за Мондиала. Плазми ще има за всеки познал кой ще вкара гол, а бирата ще се лее на половин цена.

„Стандарт": МВР заби за 5 часа

МВР заби. В продължение на 5 часа централният компютър на ведомството спря да работи и блокира работата на всички дирекции в страната. "Системата заби, нито можем да проверим данните, нито да приемем заявления за документи", вайкаха се служителите зад гишетата на РПУ-тата. "Любознателни" граждани пък почнаха да подпитват дали сега досиетата им са се загубили, или все пак информацията за тях се пази и на друго място.

15 минути след блокадата стана ясно, че проблем има с локалната мрежа на главния компютърен център на МВР, съобщиха от ведомството. Освен паспорти и лични карти в цялата страна не можеха да се издават и шофьорски книжки. "Прави се всичко възможно да се отстрани проблемът за издаване на нови документи за самоличност", каза МВР шефът Цветан Цветанов по обяд от Пловдив. 3 часа по-късно системата отново заработи. Проблеми и временни сривове в главния компютър обаче имаше до вечерта.

Цветанов съобщи още, че отново е разговарял с ръководството на "Сименс"-Мюнхен заради проблемите, които се появяват в системата. Когато работи обаче, машината изработва по 15-16 хиляди паспорта на ден, увери Цветанов. Министърът обясни още, че има и проблем с доставянето на бланките, което понякога забавя процеса на работа. По думите му в момента е предаден протокол от българска страна за приемане на системата, а срокът да напишем забележките си е двумесечен. Съществуващата гаранция от 1 милион и 200 хиляди евро е първата стъпка, която може да бъде предприета, обясни Цветанов и допълни, че е по-важно първо да се изчистят техническите грешки, за да се облекчи процесът по издаването на документите..

„Монитор": Световното дойде: Африка празнува, гостите треперят

След като в продължение на 80 години обиколи 4 континента - Европа, Южна Америка, Северна Америка и Азия, световната купа най-после стигна и до Африка. Днес от 17 часа с началото на мача между отбора на страната организатор Южна Африка и Мексико ще бъде дадено началото на първия мондиал, който се провежда по земите на Черния континент. И докато еуфорията и ентусиазмът сред домакините нарастват все повече, то гостите на световното не се чувстват никак спокойни в ЮАР.

„Монитор": Не сме славяни, идваме от Памир

Прабългарите са дошли от Памир, а теорията за славянският ни произход не намира никаква подкрепа при генетичен анализ. Това е заключението на българските учени от експедиция „Тангра", която е събрала генетични проби от жители на Афганистан и Таджикистан. Пробите категорично са доказали, че гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Така теорията за индоевропейския произход на българите получи подкрепата и при ДНК анализа.

„Монитор": 177 престъпни босове тормозят страната

177 лидери на престъпни групировки тормозят страната. Членовете на бандите им са 630 души. Полицията постоянно наблюдава и около 2400 престъпници. Това сочи последният анализ на МВР за криминогенната обстановка в страната, заяви в Пловдив вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Дума": ГЕРБ заплаши тютюнопроизводителите

ГЕРБ заплаши да спре парите на тютюнопроизводителите, ако те изпълнят заканата си да протестират и да преминат в гладна стачка заради намалените субсидии за тях. Това обявиха вчера шефката на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева и ресорният министър Мирослав Найденов. Според тях тютюнопрозводителите нямали правилното поведение. "ГЕРБ може да преразгледа позицията си за отпускането на 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите", заяви в прав текст Танева.

Преди ден Найденов каза, че не могат да бъдат отпуснати допълнителни субсидии за тютюнопроизводителите въпреки техните искания, тъй като отпуснатите вече 116 млн. лева са таванът на разрешените от ЕК. Според него тези, които отглеждат ориенталски тютюн, трябва да се кооперират. Тези, които отглеждат едролистни тютюни, които са по-неконкурентоспособни, обаче трябвало да преминат на други култури или към отглеждане на животни за месо, където има голяма ниша.

 

„Сега": България ще бъде задължена да плаща лечение в чужбина

Щом България не може да лекува тежки заболявания в своите клиники, ще бъде длъжна да плаща за лечение на българи в други страни на ЕС, където това е възможно. Заплащането ще става не по българските, а по съответните европейски тарифи, за да покрива изцяло разноските на пациентите.

„Дневник": Бюджет 2010 ще излезе на свръхдефицит и по Евростат

България може да приключи тази година със свръхдефицит и по националната, и по европейската методология за бюджетно отчитане - съответно 4.8 и 3.8% от прогнозирания за тази година брутен вътрешен продукт.

Това стана ясно от вчерашното изказване на финансовия министър Симеон Дянков на съвместното заседание на бюджетната и икономическата парламентарна комисия. С гласовете на ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" депутатите приеха на първо четене проекта за актуализация на бюджета. Представителите на БСП и ДПС очаквано бяха против.

В документа, който народните представители гласуваха, не се споменава какъв ще е дефицитът по стандартите на Европейската комисия. Казано е само, че при изчисляване на касова основа, което се прилага в България, дефицитът ще е 4.8% от БВП, или 3.2 млрд. лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини