От х:

Днес в x:

Германия спечели „Евровизия”, Миро е в дъното на класацията

Германия спечели "Евровизия". 19 годишната Лена вече е герой в родината си, защото успя да й осигури победата в конкурса, чакана от 28 години. Песента на Лена Satellite събра 246 точки от зрителското телефонно гласуване. Благодарение на тях и на оценките на международно жури от музиканти, Германия за втори път победи в "Евровизия", въпреки че е от основателите на конкурса. На върха на музикалната класация страната е заставала единствено през 1982 година с песента Ein Bißchen Frieden на Никол. Сочената за фаворит в състезанието Сафура от Азербайджан остана на пето място въпреки милионите евро, вложени за участието й в "Евровизия". На финала на състезанието в Осло участваха 25 държави.

През последните години Германия традиционно се класираше на последните места в "Евровизия". Държавата е една от четирите основателки на конкурса, които се явяват директно на финала му. Може би и заради това тя не си даваше много зор по въпроса кого да изпрати в състезанието и точно с каква песен. Германците обаче се усетиха, че това не е добре за тях и се взеха в ръце. Избираха кой да ги представи в "Евровизия" в продължение на месеци. Спряха се на 19-годишната Лена и сега няма за какво да съжаляват, защото в Осло всички скандираха името й.

Минути след като научи, че печели, от сцената на Telenor Arena в норвежката столица, изпълнителката каза: "Това, което ми се случва е страхотно. Това не е възможно да е истина. Аз съм толкова щастлива и благодарна. Изпълнена съм с благодарности. Никога не съм мислила, че можем да стигнем до тук".

Турция, Румъния, Дания и Азербайджан са държавите, които попълват ТОП 5 в "Евровизия". В дъното на класацията останаха Ирландия (23-то място), Беларус (24-то) и Великобритания (25-то). И тази година зрителите гласуваха на регионален принцип - балканските държави се подкрепяха една друга, същото правиха и Русия и бившите социалистически републики. Познатата схема вече започва да омръзва на организаторите на конкурса и от няколко години те се заканват да намерят начин да я прекратят. Засега безуспешно.

България обаче отново се изложи в гласуването. Страната ни даде максималния брой 12 точки на Сафура от Азербайджан, сочена за победител от редица букмейкърски къщи, а победителят Лена от Германия получи от нас само 3 точки. Тази година пренебрегнахме и гърците, на които традиционно удряме здраво рамо, и им дадохме само 5 точки. Вместо това обаче подкрепихме Турция с 10.

Междувременно организаторите обявиха и резултатите от зрителското гласуване от втория полуфинал на конкурса, на който участва и България. От общо 17 песни, които бяха представени по време на него, Миро се е класирал на 15-то място, което е един от най-лошите ни резултати, откакто участваме на "Евровизия". Абсолютно съизмерим е с постигнатото от Красимир Аврамов миналата година, който от възможни 18 позиции зае 16-та, събирайки едва 7 точки за страната ни. Песента на Миро "Ангел си ти" е получила 19 точки. Най-много са ни дали турците - 7 точки. 6 точки имаме от Великобритания, 5 от Кипър и 1 точка от Украйна. По-зле от нас са само Словения и Швейцария, останали съответно на 16-та и 17-та позиция.

За сравнение, през 2007 година, когато Елица и Стунджи стигнаха до финала на "Евровизия" и класираха страната ни на пето място, резултатът на "Вода" беше 157 точки. Deep Zone и Балтазар също ни представиха по-добре през 2008 г. в Белград. Техният резултат беше 12-то място и 56 точки.

55-то издание на "Евровизия" беше в Осло, заради победата в конкурса миналата година на Норвегия. Тогава песента на Александър Рибак Fairytale получи рекордните 387 точки от зрителското гласуване. Норвегия беше домакин на музикалното събитие за трети път. Предишните победи на държавата са от 1985 и 1995 година.

Тази година в музикалното събитие участваха 39 държави, с три по-малко от 2009-та година. От участие се отказаха Андора, Унгария, Черна гора и Чехия, а в състезанието се завърна Грузия. Трите конкурсни вечери се проведоха в най-големия закрит стадион в Осло Telenor Arena. Капацитетът на залата е около 23 000 души. Прогнозите са, че общият брой на телевизионните зрители ще надхвърли 300 милиона, като поне 120 милиона ще са упражнили правото си да гласуват за любимата си песен.

"Евровизия" 2010 беше една от най-евтините в последно време. В реализацията й бяха вложени едва 17 милиона евро. Сумата изглежда малка на фона на похарчените миналата година от Русия 30 милиона. Не случайно организаторите на конкурса признаха, че шоуто в Москва е било най-доброто в историята на "Евровизия".

На ход е Германия!

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини