От х:

Днес в x:

Още 2% за здраве от 2011 г.

Още от догодина ще внасяме по 2% отгоре за задължително допълнително здравно осигуряване. Това обяви вчера шефът на парламентарната комисия по здравеопазаване и един от авторите на новия закон д-р Лъчезар Иванов, пише Монитор.

Проектът вече е готов и сега се чака да бъде съгласуван с новия здравен министър, поясни той. След като няколко пъти публично бяха обсъждани различни варианти, сега основните положения в закона са уточнени, коментира депутатът. Още от 2011 г. здравните услуги ще се покриват от две места - основните разходи ще се поемат от здравната каса, а бъдещите фондове само ще доплащат. Все още обаче не е уточнено какъв процент от клиничните пътеки например ще покрива т.нар. втори стълб на здравното осигуряване, а третият ще си остане допълнителното осигуряване.

Доплащането ще важи само за началния период, а след това вероятно касата и фондовете ще покриват вече различни пакети услуги. Някои от тях например ще могат да наблегнат на стоматологичните грижи, коментира Лъчезар Иванов.

Проектът предвижда първоначално изискванията към новите осигурители да са занижени, за да им се даде равен старт. Ако искат да работят с публичните пари за здраве, те трябва да имат офиси в 28-те области, т.е. да покриват цялата страна, да имат 5 млн. лв. първоначален капитал и поне 50 000 записани клиенти. През първите 2 години няма да имат право на печалба и всички суми над разходите ще бъдат реинвестирани. След това условията ще се затегнат и вече ще им трябват над 8 млн. лв. капитал и 300 000 записани осигурители, за да останат на пазара.

Едно на сто от набираните от дружествата суми ще отиват пък в гаранционен фонд, който ще трябва да ги осигури срещу рискове.

След преходния период ще настъпи окрупняване и фондовете, които работят по-добре, ще останат на пазара, другите ще изчезнат, коментира още д-р Иванов. До края на седмицата ще бъде готов и закон, който ще вмени на Комисията за финансов надзор как да контролира сметките на здравноосигурителните фондове.

Все още не е определен срокът, в който кандидатите ще развиват своята рекламна кампания и ще набират средства и осигурители. Но още от следващия януари те вече трябва да работят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини