От х:

Днес в x:

Зоополиция ще следи насилниците на животни

Обмисля се създаването на зоополиция, която да следи за прояви на насилие над животни, като идеята е на неправителствени организации и ще бъде предложена като промяна в НК, съобщи в. „Новинар", предаде Информационна агенция КРОСС.

Първо трябва да се реши дали във време на икономическа криза могат да бъдат отпуснати допълнително средства за реализирането на идеята, добавиха от ведомството. Следващата стъпка ще бъде да се реши кой ще изпълнява тези функции.

По думите на земеделския министър Мирослав Найденов предложенията за промени в НК са готови. Според тях при проява на особена жестокост, водеща до смърт или до трайни увреждания на животното, наказанието, което се предвижда, е затвор от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 15 000 лв.

При рецидив или ако деянието се извършва пред малки деца или вреди на трети лица, наказанието се увеличава - от 1 до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лв. Надяваме се да можем да съберем необходимото мнозинство в Народното събрание и да приемем тези текстове, допълни Найденов.

 Санкциите във Великобритания за насилие над животни са много строги и при изоставяне на домашен любимец собственикът е заплашен от 1 до 5 години затвор, коментира за „Новинар" директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. По думите му трябва да се инкриминира насилието над животни, тъй като няма гаранция, че следващото посегателство няма да е над човешко същество.

Според него първото нещо, което трябва да се направи, е държавата да се справи с домашните любимци, които не са регистрирани и няма мониторинг над размножаването им. По думите му в страната има регистрирани едва 14 000 кучета, като според Войнов само в столицата те са около 100 000.

Източник: pogled.info

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини