От х:

Днес в x:

Учени са открили вода в лунни скали, донесени на Земята с "Аполо"

Учени са открили малки количества вода в някои от прочутите лунни скали, донесени на Земята от астронавти, участвали в мисиите "Аполо", съобщава сп. "Нешънъл джиографик", цитирано от БТА.

Неотдавна НАСА разби две космически сонди в лунната повърхност, а орбитиращите около Луната апарати я сканираха за издайнически сигнали. Впоследствие бе потвърдено наличието на вода на естествения спътник на Земята.

Откритата в лунните скали и вулканично стъкло вода в повечето случаи е в концентрация хилядни части на милион. Това обяснява защо след анализа на пробите в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век учените стигат до заключението, че Луната е напълно безводна.

"Едва през последното десетилетие инструментите станаха достатъчно чувствителни, за да откриват вода в толкова малки количества", обяснява Гари Лофгрен от Космическия център "Джонсън" на НАСА.

През 2008 г. специалисти за пръв път загатват за наличието на водни молекули в лунни проби - в лунно стъкло, донесено с мисиите "Аполо".

Тогава обаче учените не успяват да докажат, че водата не се е озовала върху лунните скали тук на Земята, най-вероятно при неправилно съхранение.

По същото време Джеймс Гринууд от университета "Уеслиън" в Мидълтаун разработва новаторска техника, която му позволява да изследва химическия състав на марсиански метеорити.

По-късно той прилага метода си върху образци от минерала апатит, отделен от различни скали на Луната, за да определи "отпечатъците" на водните молекули в тях.

Специалистът стига до извода, че водата наистина е лунна, а не е попаднала върху образците, когато те вече са били донесени на Земята.

Джеймс Гринууд е представил работата си на 41-ата конференция на специалистите по лунни и планетарни науки, завършила преди броени дни в Хюстън. На презентацията втори екип също е оповестил, че е открил вода в съдържащи апатит лунни скали, допълва БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини