От х:

Днес в x:

Димитровград бесен за „перхидролени травестити”. Полиция праща 5 деца в дом. Преглед на печата

Скандалът с обидните квалификациии по адрес на Димитровград и неговите жители е водеща тема и в двата всекидневника – „Хасковска Марица” и „Новинар юг”. Двете издания му отделят подобаващо място на страниците си. Повод за разправията е дебатът по БНТ след финала на конкурса за „Българското събитие на 20 век”. Димитровград остана втори в класацията след „оперното чудо”. Режисьорката Лилия Абаджиева обаче нарече града „родина на новите идоли – перхидролени травестити”, проф. Пламен Цветков пък рече, че хората там „са сбъркани”. По този повод в Димитровград в петък се проведе извънредна сесия на ОбС, на която бе гласувана протестна декларация срещу обидите в националния ефир.

Малко изненадващо прицел за гнева на димитровградчани стана проф. Божидар Димитров – човекът, който в студиото на БНТ единствен защити града и неговите хора, като каза: „Не бива да обиждаме жителите на цял един град. Там живеят много честни, достойни и трудолюбиви хора”. Той допълва и „че там е най-големият пазар за живи животни”, което бе възприето като „градът е най-големият пазар за живи животни”. Нещо, което Божидар Димитров не е казал, а и не би могъл да каже.

Защо гневът на димитровградчани се насочи именно срещу човека, който ги защити в ефир, е въпрос, на който трябва да си отговорят самите те.

Полиция праща пет деца в дом, пише още на първата страница в „Хасковска Марица”. Това е станало през последната седмица. Според изданието активността на институциите идва като презастраховане след жестокия случай в Червен бряг, където баща намушка с нож двете си деца и се самоуби.

Наказват митничари, пуснали рейс с контрабанда, акцентира вестникът на 3 страница. Автобусът бил спрян от мобилна група на Е-80 и ескортиран обратно до Капитан Андреево. В тайници във возилото били открити нелегални стоки, достатъчни за няколко магазина.

Старец наръга крадец, пише още на страницата. Случаят е от миналата седмица, когато 80-годишен старец наръга обявен за издирване апаш в къщата си посред нощ.

Доктора бил сътрудник на НСС под шапката на магистратурата, пише на 4 страница. Текстът е по оперативния доклад под името „Амигос” и разкрива схемите на сочения за най-големия контрабандист в България и изобщо на Балканите Иван Тодоров Доктора.

Усмивката прави празника истински. Думите са на заместник областния управител Румяна Въчева. Очеркът за дамата, явно по повод 8 март, е на 5 страница.

Гръцка мечка нападна Мезек, пише на забавната последна страница. Животното било засечено с технически средства от граничари. То дошло от гръцко, нападнало кошерите на Желязко Текелиев и кротко се върнало обратно на своя територия.

НАП: Гилотината не е толкова остра, пише в акцента на първа страница в „Новинар юг”. Повод за материала са протестите на собственици на търговски дружества, които според новите правила на данъчните трябваше да внасят двойни осигуровки. Не било точно така, твърдят от НАП.

Джипитата обявяват днес война на касата, пише в акцента на втора страница. Личните лекари днес подемат бойни действия срещу здравната каса, защото не са получавали пари от нея от началото на годината.

Дядо бучи бандит в корема през кръста, пише в акцента на криминалната страница. Случаят е с 80-годишния Желю Димов от с. Добрич.

Бойко да бракува Божо Димитров, пише и в редакционния каментар на 3 страница. „Страх ме е министър Божидар Димитров да не вземе да обяви война на някого”, цитиран е премиерът Бойко Борисов. Тогава скандалът с Божидар Димитров избухна, защото си позволи да поиска Турция да изплати задължението си от Ньойския договор – обезщетенията за тракийските бежанци, които към днешна дата надхвърлят десет милиарда долара. Нещо, за което настояват от десетилетия наследниците им.

Пишещият тези редове пък смята, че Божидар Димитров заслужава не бракуване, а медал за тези свои думи. Преди няколко години попитах вицепрезидента Ангел Марин по същия висящ и болезнен въпрос между двете държави. Вицпрезидентът отвърна, че това е болна тема за външната ни политика и увери, че президентството прави всичко по силите си да извоюва изплащане на обезщетенията.

Зададох този въпрос на Ангел Марин пред паметника на зверски изкланите тракийци край Маджарово. Сега, няколко години по-късно, разбирам, че вицепрезидентът безочливо е излъгал. Президентството очевидно не прави нищо по въпроса, който вълнува десетки хиляди наследници на тракийските бежанци. Ето защо смятам, че Божидар Димитров заслужава медал. Външната ни политика може да бъде дипломатична, но не трябва да е огъзена.

ДПС паразитира върху раната възродителен процес. Думите са на Искра Баева. Интервюто с нея е на 6 и 7 страница в „Новинар юг”.

Това бяха основните теми в днешния регионален печат.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини