От х:

Днес в x:

Липса на кворум провали заседанието по случая „Нотариуса“

Липса на кворум заради отпуски и болнични провали заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Така членовете на колегията не успяха да обсъдят доклад за дейността на комисията, която създадоха, за да изследва участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Колегията създаде тази комисия в началото на февруари, 2 седмици след убийството на Божанов, когато изведнъж институциите забелязаха „брокерската“ му дейност в съдебната власт, осветена много преди това и от магистрати, и от разследване на АКФ.

За заседанието днес се явиха председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Боян Магдалинчев. За да има кворум обаче трябват 8 членове на съвета.

Петима се оказаха в отпуск – председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков (той отсъства по извънредни лични причини), Боян Новански, Севдалин Мавров, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. А Вероника Имова отсъства заради болничен.

Така всички точки от дневния ред бяха отложени за следващото заседание във вторник, 11 юни.

Комисията от Съдийската колегия иска мандатът ѝ, който беше до 20 май, да бъде удължен до края на септември. На 19 юни пък се очаква да бъде изслушан Веселин Денков. Той е съпруг на Ивайла Бакалова, която в интервю за АКФ освети Божанов като съдебен брокер точно във връзка с дело срещу Денков.

Вече се знае, че членове на съвета отдавна са били наясно с дейността на Божанов. „Има 20 дела срещу него. Той е измамник!“. Това казва на 25 февруари 2020 г., т.е. преди повече от 4 години, по адрес на Мартин Божанов – Нотариуса членът на Висшия съдебен съвет Боян Новански. Репликата му е от заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която в този ден изслушва съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров във връзка с твърденията им за оказан върху тях натиск от групата на Божанов.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини