От х:

Днес в x:

"Чандраян -1" откри лед на северния полюс на Луната

Радар на борда на индийския космически апарат "Чандраян-1" е открил плътни депозити от воден лед близо до северния полюс на Луната, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

При анализ на данни от инструмента Mini_SAR на НАСА учени от американската космическа агенция са открили над 40 малки кратера, съдържащи воден лед. Диаметърът на кратерите варира между 2 и 15 километра.

Въпреки че количеството лед зависи от плътността му, специалистите от НАСА отчитат, че в кратерите има най-малко 600 милиона метрични тона воден лед.

"Еквивалентът на това количество в ракетно гориво ще е достатъчно за изстрелването на една совалка всеки ден в продължение на 2200 години", казва ръководителят на изследването Пол Спъдис.

Общото между всички кратери е, че във вътрешността им има обширни зони, до които никога не достига слънчева светлина.

Температурите в някои от тези тънещи в постоянен мрак места са толкова ниски, че водният лед запазва устойчивостта си.

Под пласт от десетки сантиметри реголит, блоковете чист воден лед са защитени от изпаряване дори на местата, където достига слънчева светлина, обясняват специалистите.

През февруари президентът на САЩ Барак Обама отмени програмата за връщането на американци на Луната до 2020 г., припомня Би Би Си.

Ето какво е мнението на Пол Спъдис: "Новите открития показват, че Луната е още по-интересна научна и изследователска дестинация, отколкото сме предполагали.

Последните няколко месеца предизвикаха революция във възприятията ни за естествения спътник на Земята. С увереност можем да заявим, че човешкото присъствие и използването на ресурсите, които ще бъдат открити на Луната, са възможни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини