От х:

Днес в x:

Бунт в центъра на Рим: какво става зад стените на Ватикана?

Зад стените на Ватикана напрежението расте. Служители на музеите заплашват с колективен иск заради лоши условия на труд. Те „нарушават достойнството и здравето“, казва тяхната адвокатка.

Пред портите на Ватикана изглежда като съвсем нормален ден. Хиляди туристи се редят на опашка, за да посетят световно известните Ватикански музеи. От другата страна на стените обаче - в най-малката държава в света - ситуацията не е нормална, пише ZDF в свой репортаж от Рим.

Общ иск срещу Ватикана

Служителите на музеите, сред които охранители, реставратори и работещи в книжарниците, се подготвят за протест. Те заплашват с общ иск срещу Ватикана, ако условията им на труд не се променят драстично. 49 души са се включили към оплакването, посочва Ройтерс. Всички те са италиански граждани и работят за Светия престол от години.

Сред оплакванията са ниско заплащане и недостатъчно добро здравно осигуряване. Тези проблеми не са новост, отбелязва още ZDF. Но подобрение така и не е имало, затова служителите се обръщат към прословутата адвокатна Лаура Сгро. От Светия престол засега не са отговорили на обвиненията.

„Условията на труд нарушават достойнството и здравето"

Сгро се обръща към испанския кардинал Фернандо Верхес, който ръководи администрацията във Ватикана. „Ваше Високопреосвещенство, условията на труд нарушават достойнството и здравето на служителите“, пише тя. Адвокатката обръща внимание и на „лошия мениджмънт“ в музея. Тя цитира служители, които споделят, че дневният лимит от 24 хиляди посетители се надминава с още няколко хиляди, а едва два аварийни изхода са отворени.

Други сериозни обвинения са, че нито вентилацията през лятото, нито охранителите могат да се справят с този наплив - един жандармерист на входа няма как да гарантира безопасността на всички, посочва Сгро.

Милиони посещават Ватикана всяка година, за да видят Сикстинската капела   Снимка: Andreas Solaro/AFP/Getty Images

Ватиканът се бори с дефицит от години

Входните такси за музея на Ватикана са сред най-важните финансови източници за града държава, който от години се бори с растящ дефицит. Само по време на пандемията липсата на приходи доведе до дупка в размер на 53 милиона евро. Ватиканът замрази заплатите на служителите и не им плати за часовете, в които са били принудени да не работят заради противопандемичните мерки. Синдикати там няма.

„Това е изключително смела стъпка от страна на служителите, която, надяваме се, ще доведе до подобрение за всички“, обяснява Сгро пред германската обществено-правна медия. Ватиканът разполага с един месец да реагира. Ако не го направи, най-малката държава в света ще бъде изправена пред първия колективен иск в своята история.

Ватиканските музеи са едни най-посещавани в света, заедно с парижкия Лувър, Британския музей и Метрополитан в Ню Йорк. В тях могат да бъдат видени Сикстинската капела, включваща емблематичния „Страшен съд“ на Микеланджело, и Стаите на Рафаело.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини