От х:

Днес в x:

Младшите посланици на ЕП от Езикова гимназия „Христо Ботев“ честват 9 май – Ден на Европа

„Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на същинска солидарност“ Робер Шуман

На 9 май отбелязваме деня на Европа, който е посветен на мира и единството в Европа и е свързан с историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман. С тази декларация на 9 май 1950 година той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, която е първата стъпка към изграждането на това, което днес е Европейският съюз.

Вдъхновени от мисълта на Шуман младшите посланици на Европейския парламент от Езиковата гимназия в гр. Кърджали  още в края на месец април решиха да отбележат Деня на Европа с няколко конкретни инициативи, търсейки солидарност и подкрепа сред възпитаниците на училището. Те изготвиха мултимедийни проекти, прожектирани във фоайето на училището и чрез тях запознаха своите съученици с  деня на Европа, ценностите и стратегиите на ЕС, историята на създаването на съюза и други актуални за Европейския съюз теми. В дейностите по отбелязване на празника се включиха  и  представители на ученическия съвет на Езикова гимназия „Христо Ботев“, които  изготвиха постери, свързани с изборите за евродепутати и ги представиха в изложба.

Младшите посланици на ЕП от Езикова гимназия „Христо Ботев“  решиха да отбележат Деня на Европа и с флашмоб, защото една такава инициатива включва голям брой хора и има силно визуално въздействие. За целта те  бързо намериха свои съмишленици в лицето на техните съученици от 10Е, които  се присъединиха с желание и ентусиазъм.  Множеството акцентира върху числото 9 – визирайки 9 май Ден на Европа и 9 юни ден на изборите за правителство и евродепутати. И затова техният призив гласи „ Гласувай, твоят глас има значение.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини