От х:

Днес в x:

27 страни членки на ЕС и 27 различни традиции, с които всяка от тях посреща Великден

На Великден традицията в България е боренето с боядисани  яйца. Това е  една от най-забавните традиции, която винаги се очаква с нетърпение, особено от малките деца. Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък и в съботния ден, преди празника. Първото яйце винаги е в червено, с което стопанката на къщата рисува кръст по челата на децата с него, за да са здрави и румени през цялата година. То се поставя пред иконата в дома или се заравя в средата на градината, като се пази до следващия Великден. Тогава се чупи и ако не се е развалило, то домът и неговите обитатели ще се радват на здраве, радост и благополучие. След това не се изхвърля, а се заравя в пръст, но близо до дома.

Обичаят на боренето с яйца символизира търсенето на здраве през цялата година, а за „боракът“ –победителят са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

Интересни традиции, свързани с Великден, съществуват и в голяма част на европейските държави. Ето някои от тях:

В Австрия, например,  седмицата преди Великден цветарските магазини в Австрия "разцъфтяват" с тънки клонки, най-често от различни разновидности върба. Австрийците ги поставят в красиви вази и окачват по тях панделки и украсени яйца. Това е така нареченото "Osterbaum" или великденско дръвче.

В Германия шарените яйца за празника се носят от великденския заек, който ги крие в градината, а децата се надпреварват кой ще открие най-много от тях.

Дания: По време на великденските празници датчаните изпращат анонимни писма. Стара датска великденска традиция включва изпращане на писма с гатанка. Писмото се украсява с "vintergækker" (кокичета), "Papirkunst" (декорации от хартия) и се подписва с точки, чийто брой съответства на броя на буквите в името на подателя. Ако получателят познае кой е подателят, получава за награда великденско шоколадово яйце.

В Ирландия много семейства подготвят домовете си за Великден със старателно „пролетно почистване“, последвано от благословията на местния свещеник. На Разпети петък ирландците обикновено се подстригват и си купуват нови дрехи, които носят по време на Великденската литургия. Самият Великден също се отбелязва със специален ритуал - много семейства се събуждат преди зазоряване и отиват на най-близкия хълм или възвишение, където посрещат изгрева. После се състезават с търкаляне на сварени яйца надолу по склона. Яйцето, което най-бързо се изтърколи е победител и поверието повелява, че то носи много късмет и щастие на притежателя си.

В Полша:На така наречения "мокър понеделник" младежите гонят момичетата, за да ги напръскат с вода. Според легендата, девойките, които са се намокрили, ще се омъжат през същата година.

Франция:Въпреки че великденският заек е много популярен и във Франция, традиционно "les cloches de Pâques" или „летящитe камбани“ са тези, които носят лакомства за децата по време на Великденските празници. Според френските католически предания, на Разпети петък на всички църковни камбани в страната им поникват крила и политат към Ватикана, за да бъдат благословени от папата. Камбаните се завръщат във Франция, пълни с всевъзможни вкусотии за послушните деца.

В Швеция Великденските яйца са овални кутийки от картон или метал, пълни с бонбони. В части от Швеция и Финландия традицията повелява децата да се маскират като вещици и магьосници и да обикалят по домовете, за да събират шоколадови яйца и други лакомства. В замяна произнасят специално заклинание, с което благославят посетения дом.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини