От х:

Днес в x:

Георги Иванов: Неяснотата в управлението на БФС е пълна, управлява се от три Изпълкома

Всички решения се подписвали и от Иванов, и от бившия президент Михаил Касабов

Неяснотата в управлението на Българския футболен съюз е пълна.

В момента, заради десетките жалби в последните 2 години, БФС се управлява от три изпълнителни комитета, а всички решения се подписват от Георги Иванов и бившия президент Михаил Касабов.

Това каза в интервю пред бТВ новият президент на БФС Георги Иванов.

„Трудно е. Заради тези всички съдебни дела, които се водят от 2-3 години, Изпълкомът не може да бъде вписан. Има три Изпълкома - първият на Боби Михайлов, този от конгреса през 2021 г. и сегашният. Казах на Конгреса, че Изпълкомът ще бъде органът, който взима решения, но той не е легитимен. След като бъдем вписани ще се съберем пак, защото има такива решения, които трябва да вземем генерално, за да можем да бъдем подготвени за следващия сезон“, обясни той.

„Самата Агенция по вписванията, като види, че има нещо към БФС, им се изправят косите. Надявам се това нещо да приключи. За никой не е добре това безвремие. Ако искам да взимам някое решение, трябва да свиквам първия Изпълком, а ние сме третият. Дори когато искам да подписвам нещо за уволнение или нещо, което трябва да се случи, трябва да викам Михаил Касабов, за да се подписва заедно с мен. Неудобство е, но ние продължаваме да работим. Правим вътрешни реформи“, добави той.

Той коментира и отношенията си с Димитър Бербатов и екипа му.

„Поканих хора от екипа на Димитър Бербатов да влязат в Изпълкома - те отказаха. Говорил съм след това с някой от тях. Но когато не приемаш нещо и си обиден, е много трудно да те убедят да правиш нещо, което не искаш. Бях с много добри чувства към тях, все пак сме били приятели. Добри футболисти са, но те избраха своя път.

„Не мога да сложа някой от тях за вицепрезидент. Ако някой го мисли, не е вярно. Те самите затвориха вратата, за да нямат позиции в Изпълкома. Всеки един от тях е добре дошъл да работим заедно, да дава идеи. Нямам против да работя с тях“, твърди той.

Една от основните цели на управлението на Иванов е класиране на националния тим на Световното първенство през 2026 г. с САЩ, Канада и Мексико.

„Сега световното първенство звучи като някаква фантасмагория, предвид резултатите на националния отбор през последните две години. Но ние като спортисти и хора, които отговарят за БФС, си поставяме цели. Вече две години този отбор се изгражда, мачовете в Лигата на нациите са с непретенциозни отбори, което ще ни даде добра основа за европейските квалификации, където ще хвърлим всичко“, добави той.

Развитието на националния отбор минава и през развитието на школите.

„За да се надиграваме с държави, на които футболистите им играят в топ 5 първенствата, ние също трябва да имаме такива - поне 7-8. В момента два футболисти правят впечатление - Кирил Десподов и Илия Груев. За да бъдем конкурентно способни на другите държави - не Франция и Испания, а Полша, Унгария, Сърбия, трябва да имаме 7-8 човека, за да сме силен отбор“, категоричен е Иванов.

„Неслучайно тези две години, в които бях технически директор, хвърлихме много усилия в детско-юношеския футбол. Там се изграждат футболисти. Засега във възрастите 15-16-17 години имаме добри футболисти, които не се различават от другите държави, които са по-развити от нас. Какво се случва след 17 години?! Може би самата обстановка, в която живеем, в която се изграждат футболистите, мотивацията, която трябва да имат... там губим нишката. И търсим причините защо не можем да постигнем нивото, което очакваме“, каза още той.

Един от основните проблеми на българския футбол, според Иванов, са многото чужденци в клубните отбори. Той обаче заяви, че не е почитател на крайните мерки за ограничаване на участието им в мачове.

„Един от основните проблеми са многото чужденци, които играят в българското първенство. Но пък ние трябва да си дадем сметка, че БФС не развива футболисти. Това, че играят много чужденци, говори лошо за нашите детско-юношески школи. Собствениците на клубовете трябва да влагат много повече средства в обучението на треньорите“, заяви той.

 

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини