От х:

Днес в x:

Туристическият потенциал на община Трън и бъдещото му развитие бяха обсъдени на конференция

В Трън се състоя "Конференция за Бъдещето - Трънско 2030". Тя се проведе през изминалите почивни дни и се организира от членове на Трънското туристическо дружество (ТТД), съобщиха за БТА от организацията.

На конференцията са присъствали над 45 души, представители на местната власт и на бизнеса, на ферми, занаяти, места за настаняване и изхранване, както и учители, културни деятели, активни хора от общността, членове на ТТД.

"Нашите съмишленици и партньори от Сдружение "Деветашко плато" споделиха безценния си и дългогодишен опит в обединяването на местната общност за развитие на района", посочиха от туристическото дружество и допълниха, че участниците в конференцията са приели за своя обща кауза по-доброто бъдеще на всички населени места в община Трън. "Разгледахме и обсъдихме заедно местното наследство, ресурси и природни богатства. Спряхме се на актуалните тенденции и предизвикателства на настоящето. Накрая се изработи визия за бъдещето с конкретни насоки за действие и с главни изпълнители – местните хора", казаха още от организацията.

От там поясниха още, че на конференцията е станало ясно, че местната общност вижда община Трън като европейска дестинация, привличаща туристи и гости с условия за планински, културен и развлекателен туризъм.

"Ресурсите, с които разполага общината, са превъзходни природни обекти, богата история, самобитни занаяти и език, кристално чист въздух и невероятно вкусна храна, богато разнообразие на редки и ценни видове диви животни растения и забележителен горски фонд, както и все по-добре развиващо се производство на здравословни земеделски продукти. Близостта със столицата и други големи населени места, както и със съседна Сърбия, са допълнително предимство за общината", завиха от ТТД.  

Според тях конференцията е създала силна и позитивна енергия, ентусиазъм и желание за действие, а участниците в нея са начертали рамките на стратегия за развитие и решения за конкретни стъпки, с които да стартират пътя към постигане на желаната визия.  

Припомняме, че на 11 май т.г. ще се проведе третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024, организирано от ТТД. Участниците могат да избират между четири живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини