От х:

Днес в x:

Изложба “Тъга по изгубената модерност” ще бъде открита тази вечер в Смолян

 
Галерия и аукционна къща АРТМАРК гостува в Градска художествена галерия – Смолян с изложбата „Тъга по изгубената модерност, която ще бъде открита на 18 април т.г., четвъртък, от 18 часа.
Експозицията е в памет на Димитър Яранов (1964-2024). Живопис на художници от група XXL - Димитър Яранов, Генади Гатев, Росен Тошев и Свилен Стефанов“ За съжаление съвсем наскоро един от представените автори ни напусна – Димитър Яранов. Тази изложба посвещаваме на Митко с много уважение и болка, съобщи кураторът на изложбата Сузана Николова.
Експозицията включва произведения, създадени през последните години на тези изявени съвременни художници. Свилен Стефанов, Генади Гатев, Димитър Яранов и Росен Тошев са автори, които навлизат в художествения живот на София в началото на 90-те години. Тяхното творчество се свързва с една от най-известните арт групи от това време - XXL, както и с едноименната галерия, съществувала между 1996 и 2003. В общата картина на българското изкуство тази група е един от първите реални примери на независима художествена дейност, извън рамките на организираното и предвидимо като развитие българско изкуство.
Настоящата изложба в Градска художествена галерия – Смолян показва актуални произведения на авторите от този някога пределно провокативен артистичен кръг. Новите работи изглеждат доста различно от създадените в периода на 90-те, когато творчеството на авторите се свързва предимно с работа в областта на алтернативната материалност на концептуалното изкуство. И днес те се изразяват с разнообразни средства, но акцентът неизменно пада върху живописта. Всеки един от тях има успешна артистична кариера, която съчетава с академичната работа. Техни произведения се намират в музеи и частни колекции по цял свят.
Всички картини от изложбата са включени в каталог. След Градска художествена галерия – Смолян, изложбата продължава своята национална обиколка и ще бъде представена в други галерии в страната.
 
 
 
 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини