От х:

Днес в x:

Професионалната гимназия „Евридика“ в Кърджали се включи в инициативата „Походът на книгите“

Изображение 1 от 4

    Учениците от Професионалната гимназия по облекло и дизайн „Евридика“ се включиха в инициативата „Походът на книгата“2024.По традиция бе поканен автор,който да говори за ползата от четенето и да представи свои книги. Тази година по инициатива на преподавателката по български език и литература Ваня Косева гостува историкът и журналист Георги Кулов. Той говори за книгоиздаването в Кърджали от Освобождението му до наши дни. Подчерта,че градът ни е на 8000 години и кърджалийци трябва да се гордеят с това. Отбеляза,че до момента е натрупана голям по обем книжнина за миналото на града и препоръча учениците да се запознаят с нея. Срещата бе проведена в библиотеката на училището, където се съхраняват и книги на историческа тематика.

    Инициативата „Походът на книгите“ стартира през 2011 година и се провежда ежегодно от 2 април до 23 април. Тя има за цел да насърчи ранното детско четене и интереса към книгите при деца на всякаква възраст. В нея взимат участие известни личности от всички сфери на културния, спортния, обществения и политически живот в страната.

    С началото ѝ – 2 април – се отбелязва Международният ден на детската книга и рожденият ден на един от най-обичаните разказвачи на приказки – Ханс Кристиян Андерсен.

    С края ѝ – 23 април, когато се връчват наградите на АБК „Рицар на книгата“ – се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право.

    Също днес учениците от „Евридика“ отбелязаха 8 април Световният ден на ромите.Така те уважиха свои съученици от тази общност. Георги Кулов им разказа за историята на ромската общност в Кърджали и областта.Той подчерта усилията на държавната и местна власт за интеграцията й.Посочи като приоритет образованието и похвали присъстващите за усилията им да се образоват и получат професия.

    Кърджали бг вести

    СНимки:Ваня Косева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини