От х:

Днес в x:

Дори Франкенщайн би се учудил: учени създадоха мишка с крака вместо с гениталии

Проучването разкрива един съвсем нов поглед върху еволюцията на бозайниците.

В рамките на експеримент екип от учени от Научния институт „Гулбенкян“ в Португалия създаде ембрион на мишка с шест крайника. Това стана чрез замяна на външните полови органи с допълнителен чифт задни крака. Изследването, публикувано в списание Nature Communications, открива нови хоризонти в разбирането на ранните етапи от развитието на животните. Както и в проучването на тайните на собствената ни еволюция.

От най-ранните дни на живота, когато сме микроскопична топка от клетки, започва сложен процес на развитие, при който под въздействието на химическите сигнали се формират крайниците. Една ключова група от тези химически сигнали е семейството на растежните фактори TGF-β. В отговор на тези фактори клетките произвеждат съответните рецептори, сред които важна роля играе рецепторът Tgfβ 1 (Tgfbr1). Той контролира формирането на задните крайници и външните полови органи.

Изследователите, ръководени от Мозес Мало, са деактивирали гена, кодиращ рецептора Tgfbr1, по средата на развитието на миши ембриони. Вместо очаквания ефект върху развитието на гръбначния мозък, учените откриват нещо напълно неочаквано. Развитието на допълнителен чифт задни крака вместо външни гениталии.

Чрез по-нататъшни изследвания екипът установява, че Tgfbr1 определя дали зачатъците на крайниците да се превърнат в задни крака или в полови органи. Това се осъществява чрез промяна на начина на подреждане на ДНК в клетките на тези структури. Деактивирането на Tgfbr1 води до промени в експресията и на други гени в клетките на мишия ембрион, в резултат на което се появява допълнителен чифт крака.

„Нашата работа разкрива забележителна тъканна пластичност. Тя може да има значение за разбирането на еволюцията на зоната на задните крайници/половите органи при четириногите“,пишат авторите на изследването.

Тези открития биха могли значително да подобрят разбирането ни за ранното развитие. Както и за механизмите, лежащи в основата на различните еволюиращи заболявания. Въпреки че експериментите са проведени с мишки, много от процесите на ранното развитие са сходни при различните бозайници, което позволява резултатите да бъдат екстраполирани върху хората.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини