От х:

Днес в x:

Прокурор Станислав Иванов: Повдигаме обвинение на Бойко Борисов за Балкански поток

Повдигат обвинение срещу Бойко Борисов до сряда. Това заявил в тесен кръг и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. С това ще се увенчае завършилото разследване за прокарването на Балкански поток през българската територия. Наблюдаващ прокурор е Станислав Иванов, който събрал доказателства в над 4 000 страници. За да се повдигне обвинението в сряда парламентът ще гласува свалянето на имунитета на Борисов, който е депутат от групата на ГЕРБ.

Следващата седмица през същата процедура щяла  да мине и Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката.

Пред Фрог нюз държавният обвинител Иванов заяви следното: „Започваме операция „Чисти ръце“. Не мога да съобщя подробности от обвинението заради следствената тайна, но българските граждани имат право да знаят, че деянията, за които ще отговарят г-н Бойко Борисов и г-жа Теменужка Петкова са по чл. 98 от Наказателния кодекс, който третира деянието „Предателство“.


Член 98 НК сочи:

(1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

(2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.

3.1.1. Основен състав по първата алинея

Непосредствен обект на предателството са обществените отношения, осигуряващи външната сигурност на държавата.

Субект на посегателството може да бъде всяко наказателно отговорно лице.

Изпълнителното деяние се изразява във въздействие върху психиката на лица, заемащи важни постове в държавната или обществената йерархия на чужда държава. То се осъществява чрез думи – устно или писмено.


Престъплението е формално. За довършеността му е достатъчно деецът да мотивира представител на чуждата държава или обществената група в чужбина към враждебност към Република България. Не е необходимо лицето, върху което се осъществява въздействието, да вземе решение да организира враждебно действие.

Формата на вина е прекият умисъл.


Прокурор Сарафов допълва: Държавната измяна в правото е престъпление, което представлява някои от по-крайните форми на действие срещу собствения народ или държава. От 2006 г. българският Наказателен кодекс дефинира няколко престъпления, насочени срещу републиката. В случая говорим „предателство“ и „вредителство“.


Припомняме, че първоначално изчисленията показваха, че в Балкански поток са наляти 3 млрд лева, но по последни данни става дума за над 4 милиарда. Балкански поток позволи на Путин да заобиколи Украйна и му даде допълнителен аргумент да започне кървавата война срещу украинския народ.


От свои източници научихме, че защитата на Бойко Борисов и Теменужка Петкова е поела депутатката от ГЕРБ Рая Назарян. Тя вече защитавала своя колега Делян Добрев по дела, които води срещу хора, които изобличават негови твърдения.

Томислав Дончев вече звънял на хора от  ръководството на партия ГЕРБ, за да се вземе спешно решение кой ще замести лидера. Предстоят драматични събития не само за партията, но за цялата българска политика и за страната, коментираха активисти от формацията на Борисов.


Дали това е първоаприлска шега? Преценете сами. Странно се усмихва Борислав Сарафов…

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жа
    Жаба нюз
    1 -1
    10:43, 1 апр 2024
    Фрог нюз е жълт вестник на Бабикян, и сега той е на ред да скалъпи поредната предизборна "афера" за да свали от гласовете за герб.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини