От х:

Днес в x:

Путин, Русия и Западът: Очаква се най-лошото

Русия е автократична държава, която Путин управлява с помощта на всемогъща машина за страх. Какъв ще бъде петият мандат на президента? Навярно можем да очакваме най-лошото. Коментар на Бьорн Блашке.

Русия е държава под еднолично управление – автокрация, коментира Бьорн Блашке, кореспондент на обществената медия АРД в Москва. Тъй черезултатът от проведените избори отдавна се знаеше със сигурност. Знаеше се навярно дори точният брой на онези, които уж са гласували за Владимир Путин. Защото е ясно, че за едни законосъобразни, свободни и честни избори в днешна Русия и дума не може да става. Това също се знаеше отдавна.

Без опозиция, без чужди наблюдатели, смазва се всеки протест

Да посочим само два от очевидните примери: противниците на Кремъл – опозиционерите - не бяха допуснати до изборите, а обичайните наблюдатели от ОССЕ така и не бяха поканени. Да не говорим, че в днешна Русия изобщо няма условия за свободни и честни избори: свободни медии не съществуват, в страната масово се извършват произволни арести, а властите смазват всеки протест.

Няма обаче никакъв смисъл просто да се вайкаме заради всичко това. Новият президент на Русия е старият: Путин. И с този факт трябва да се живее занапред. Най-вече самите руснаци трябва да живеят и занапред с него, но същото важи и за останалата част от света. И – кой знае? – може пък нещата да се подобрят. Може би пък Путин ще поотпусне юздите, след като намери начин да остане президент. Да, има хора, които могат да си го представят, пише Бьорн Блашке.

Непопулярни решения

Но ако потърсим поука от историята на други автокрации, веднага ще видим, че такова нещо няма да се случи. Путин иска едно: да получи пълно потвърждение на своята политика и да се бетонира на поста си. И с тази цел на първо време ще му се наложи да взима непопулярни решения: навярно ще трябва да се увеличат данъците, ще бъде необходима и нова частична мобилизация, защото има нужда от още войници за така наречената „специална военна операция“, както в Русия наричат войната в Украйна.

И Путин явно ще продължи тази „специална операция“. Защото един от неговите политически инструменти е именно войната – така беше и с Чечения, и с Грузия, сега пък с Украйна. Всяка една от тези войни Путин продаваше като абсолютно необходима, като съдбовна за бъдещето на голямото руско семейство и на неговите ценности, чийто крепител е именно той, свръх-бащата Путин.

Голяма част от руснаците дори вярват на всичко това. Или пък поне се правят, че вярват – най-малкото, защото целият апарат на правосъдието, на службите за сигурност и дори на най-обикновените държавни учреждения е просмукан от агенти на тайните служби. Путин създаде една машина за производство на страх, с чиято помощ държи народа си в шах. Той използва най-модерна шпионска техника, агенти и доносници, цял един съдийски апарат, който „в името на народа“ раздава несправедливост – само и само, за да ограничи свободата на хората.

Западът трябва да се готви за най-лошото

Да, отново и отново се появяват смели хора, които оказват съпротива срещу режима - хиляди, десетки хиляди. А може и да са стотици хиляди. Но въпреки това – прекалено малко, като ги съпоставиш с едно население от 140 милиона души. И все пак: тези смели хора ги има. И Путин ще се опита да ги смачка с помощта на своята всемогъща машина за страх. Тази машина произвежда привидно законни процеси за измяна на родината или за дискредитиране на руската армия, тя изпраща в наказателни лагери и дори на смърт. През петия мандат на Путин можем да очакваме тъкмо това, а не разхлабване! Възможно е той да превърне едноличното си управление в тоталитарно, да изгради тоталитарна държава.

Какво означава това за Запада? Ясно какво: Западът трябва да се готви за най-лошото. На първо време: за още по-яростни атаки срещу Украйна. А може би и за нападения срещу други европейски държави. Но въпреки всичко Западът трябва да се опита да опази гражданското общество в Русия и да остане в контакт с него.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини