От х:

Днес в x:

Румъния строи най-голямата база на НАТО в Европа

В Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа, чиято стойност ще бъде 2,5 милиарда евро. Това съобщава Euronews.

Мегасъоръжението ще е в окръг Констанца и ще е с размерите на малък град върху площ от почти три хиляди хектара. Базата ще е с капацитет да приема постоянно до 10 хил. войници на НАТО и техните семейства. Проектът на стойност 2,5 млрд. евро включва писти, въоръжени платформи, хангари за военни самолети, както и училища, детски градини, магазини и дори болница.

„Правителството отпусна 2,5 млрд. евро за този проект, който ще превърне базата в окръг Констанца в най-важното съоръжение на НАТО в Европа“, съобщава Euronews.

По-рано Румъния даде „зелена светлина“ за оперативно разполагане на сили на НАТО на своя територия за 2024 г. в случай на сериозни заплахи за националната сигурност на страната. Президентът на страната Клаус Йоханис е уведомил парламента със съответно писмо. Мярката ще позволи на Северноатлантическия алианс да вземе решение за бързото разполагане на съвместни оперативни сили на румънска територия в случай на внезапна сериозна криза, която застрашава сигурността, националната независимост и суверенитета на страната, „с цел бързо разрешаване на кризата и предотвратяване на нейната ескалация“.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини