От х:

Днес в x:

Здравната каса и Министерството на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания, заяви премиерът в оставка Денков

Здравната каса и Министерството на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание, предаде БТА

„От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа“, съобщи още министър-председателят в оставка. 

„Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 хил. души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си. За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят“, посочи още Денков. 

По думите му миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си. 

„Тази промяна ще има и социален ефект. За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена и здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза, защото навременно и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания“, коментира още Николай Денков. 

Като мярка с важни положителни и социални последици той определи и премахването на студентските такси, които правителството в оставка предстои да гласува днес. „От нея ще се възползват 127 хил. студенти и докторанти. Мярката е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни, училищното образование в държавните и общински училища винаги е било безплатно за учениците, а от учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от 1 до 12 клас ще са безплатни. Да, усилията си струват и трябва да продължат, каза още Николай Денков в началото на правителственото заседание. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини