От х:

Днес в x:

Гръцката държава продаде дела си в Банка Пиреос за 1,35 млрд. евро

Гръцкият държавен Фонд за финансово-кредитна стабилност е продал дела си от 27 процента в една от най-големите кредитни институции на страната – Банка Пиреос, съобщи АНА-МПА.

Сделката е била приключена днес и според информацията публичното предлагане на акциите е било успешно, като е привлякло значителен интерес както от гръцки, така и от чуждестранни инвеститори.

Общата стойност на продажбата е 1,35 млрд. евро.

Гръцкият министър на националната икономика и финансите Костис Хадзидакис определи предлагането на акциите като „безпрецедентно успешно“ както заради интереса на инвеститорите, който е надхвърлил осем пъти предлагането, така и заради постигнатата цена.

Гръцкият Фонд за финансово-кредитна стабилност беше създаден през 2010 г., а през 2011 г. придоби дялове в четирите най-големи банки в Гърция, т.нар. „системни банки“, за да укрепи капиталите им в условията на финансовата криза.

Банка Пиреос беше последната от четирите банки, в които гръцката държава имаше дялове. През миналата година фондът продаде акциите си в другите три – Юробанк, Алфа банк и Националната банка.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини