От х:

Днес в x:

Оскарите идват и залаганията започват

След зимната лавина от награди: "Еми", "Златен глобус", "Грами", наближава най-голямата измежду тях - "Оскар"-ите, предаде Асошиейтед прес.

Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 96-и път на 10 март.

Церемонията може да се окаже коронация на тричасовия епос "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан, който разказва историята на "бащата" на атомната бомба. Филмът е изявен фаворит с 13 номинации и куп награди от сезона, въпреки че в надпреварата са претенденти като "Барби", "Убийците на цветната луна" и "Клети създания".

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени в театър "Долби" в Лос Анджелис и ще се излъчват на живо по телевизия Ей Би Си.

Вече е известно, че всички номинирани в категорията за оригинална песен ще пеят на наградната церемония. Сред тях са Райън Гослинг, Били Айлиш, Беки Джи, Джон Батист и Джордж Скот.

По традиция всички победители в актьорските категории от миналата година ще излязат на сцената, за да връчат награди на тазгодишните призьори. Публиката ще види звезди като Брендън Фрейзър, Мишел Йео, Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис.

Очаква статуетки да връчват знаменитости от шоубизнеса от всички поколения - от 92-годишната Рита Морено до регетон звездата Бед Бъни.

На сцената ще излязат също Мишел Пфайфър, Ал Пачино, Зендая, Матю Макконъхи, Крис Хемсуърт, Дуейн Джонсън, Майкъл Кийтън, Реджина Кинг, Дженифър Лорънс, Катрин О'Хара, Октейвия Спенсър, Джесика Ланг, Никълъс Кейдж, Махершала Али, Сам Рокуел, Лупита Нионго, Рами Юсеф.

Водещ на церемонията за наградите "Оскар" за четвърти път ще бъде Джими Кимъл. Така той се изравнява с колегите си Упи Голдбърг и Джак Лемън. Рекордьор е Боб Хоуп, който е водил шоуто 11 пъти, следван от Били Кристъл (девет пъти) и Джони Карсън (пет пъти).

"Винаги съм мечтал да водя "Оскар"-ите точно четири пъти", пошегува се неотдавна Кимъл.

Десетте номинирани за най-добър филм са: "Американска литература"; "Анатомия на едно падане"; "Барби"; "Заседнали"; "Убийците на цветна луна"; "Маестро"; "Опенхаймер"; "Минали животи"; "Клети създания" и "Зона на интерес".

Освен че "Опенхаймер" е смятан за фаворит във водещата категория, неговият създател Кристофър Нолан е с големи шансове да спечели първия си "Оскар" за най-добър режисьор.

В категорията за най-добра актриса може да се стигне до сблъсък между Лили Гладстоун ("Убийците на цветна луна") и Ема Стоун ("Клети създания"). Ако Гладстоун надделее, тя ще стане първата индианка, спечелила "Оскар".

Носителят на приза за най-добър актьор се очаква да бъде избран в съревнование между Килиън Мърфи за "Опенхаймер" и Пол Джиамати за "Заседнали". Който и двамата да спечели, това ще е първият му "Оскар".

В поддържащите категории очакванията са да триумфират Давайн Джой Рандолф за "Заседнали" и Робърт Дауни младши за "Опенхаймер".

Макар че последните награди "Оскар" бяха белязани от шамари, неуредици с пликовете и спорове за това кои отличия да се връчват по време на живото предаване, тазгодишното шоу идва без съществени промени.

За първи път от 2001 г. американската киноакадемия добави нова категория - за най-добър кастинг режисьор, но този трофей ще бъде връчен едва на "Оскар"-ите през 2026 г.

Сред любопитните моменти около тазгодишните отличия са рекордната 49-а номинация на композитора Джон Уилямс в категорията за музика към филм. Уилямс има общо 54 номинации за "Оскар".

Благодарение на номинацията в категорията за визуални ефекти за първи път на "Оскар"-ите отива...Годзила.

Също за първи път два неанглоезични филма се съревновават за наградата във водещата категорията - "Зона на интерес" и "Анатомия на едно падане".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини