От х:

Днес в x:

Подслушаният от Русия разговор: „Германия е крайно наивна“

Подслушаният от Русия разговор между германски офицери оказа неоценима услуга на Путин – успя да разедини поддръжниците на Украйна. Случаят показа и друго: колко „безнадеждно наивен“ е Берлин по отношение на Москва.

Критиките към Германия след изтеклия разговор между високопоставени офицери от военновъздушните сили за използването на крилати ракети „Таурус“ в Украйна са особено остри в Обединеното кралство: „Знаем, че руските разузнавателни служби са проникнали сериозно в Германия, което показва, че германските ни партньори не са нито сигурни, нито надеждни“, казва бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от вестник „Таймс“. До август 2023 г. консерваторът Уолъс отговаряше за оръжейната помощ за Украйна в британското правителство.

Разговорът, воден от инспектора на германските военновъздушни сили Инго Герхартц и продължил около 38 минути, беше публикуван по руските пропагандни канали. Офицерите са използвали софтуера за конферентна връзка WebEx. Един от участниците е разговарял по смартфон, като се е включил от Сингапур. Именно той изглежда е станал причината разговорът да бъде подслушан, тъй като е използвал неподсигурен канал, обяви днес германският военен министър Борис Писториус.

Берлин потвърди за теча със закъснение

В неделя следобед министърът официално потвърди за изтичането на данни – цели два дни след първите публикации и когато разговорът вече се използваше за пропагандни цели по руската държавна телевизия.

„Във всеки случай трябва да сме готови за всякакви форми на война, включително хибридна, информационна и дезинформационна война. Защото сега имаме вече много ясен пример за това“, каза Писториус на пресконференция в Министерството на отбраната в Берлин.

Инспекторът на ВВС Инго Герхартц и министърът на отбраната Борис Писториус     Снимка: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa/picture alliance

Две години след началото на руската инвазия в Украйна никой в Германия не отрича, че Русия води и хибридна война, която включва дезинформация, целяща „разпалването или засилването на политическите противоречия“, написа в платформата Х (преди Туитър) германският експерт по сигурността Нико Ланге, който работи за Мюнхенската конференция по сигурността.

Германските военни трябва да отговорят на въпроса дали са допуснали груба небрежност и дали Бундесверът все още изпитва трудности да се адаптира към тази хибридна война, водена от Москва.

Остри критики от Лондон

Пред Камарата на общините депутатът от управляващата Консервативна партия и бивш председател на комисията по отбрана Тобиас Елууд попита защо германците не са спазили основните изисквания в конкретната ситуация. А пред Би Би Си по-късно коментира следното: „Като се има предвид интензивността, с която Русия шпионира Германия и други страни, едва ли Москва би могла да научи от това изтичане на информация за „Таурус“ нещо повече от онова, което и бездруго отдавна подозира“.

По отношение на Германия обаче депутатът от Консервативната партия призова за „сериозен разговор за това как въобще е било допуснато подобно нещо“. Елууд не спести и критиките си към германския канцлер Олаф Шолц, който продължава да отхвърля доставките на крилати ракети „Таурус“ на Украйна.

В интервю за ДВ експертът по сигурността от университета „Санкт Гален“ Джеймс Дейвис заяви, че не вярва много от съюзниците да са изненадани от това, че Русия шпионира германските военни. Нещо повече: „Те (съюзниците) навярно не са изненадани и от това, че германците са изненадани. А това казва всичко за позицията на Германия в Алианса“, добави Дейвис.

Имиджът на Германия в НАТО е увреден

Случаят с подслушания разговор само потвърждава широко разпространеното мнение, че „Берлин е занемарил сектора на отбраната и е безнадеждно наивен, когато става дума за способностите и намеренията на Москва“.

Фактът, че наричат Германия „безнадеждно наивна“, показва колко големи са вредите за имиджа на страната в НАТО. А опитът на министър Писториус за ограничаване на последиците от скандала с нищо не променят това положение.

Засега военният министър изключва възможността за налагане на наказания на офицерите, участвали в изтеклия разговор. Той отказва да участва в спекулации, преди да е приключило разследването.


a

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини