От х:

Днес в x:

Скитник е Червения пират, изпратил стотици имейли до политици и обществени личности

Мъж, който води скитнически живот, е т.нар. Червен пират, който от край време тормози със заплашителни писма и и-мейли популярни хора у нас, сред които политици, министри, магистрати и общественици. Той е бил заловен в четвъртък вечерта при акция на полицията и ГДБОП около 20:30 ч. в района на Боянските гробища и е направил самопризнания. Обяви този следобед на брифинг Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП.

Задържаният е 35-годишен мъж от Сливен на име Илко Захариев. По думите му лицето пребивава от ноември 2023 г. в София.

Вице-премиерът и външен министър Мария Габриел, вътрешният министър Калин Стоянов, военният министър Тодор Тагарев и министърът на образованието Галин Цоков, всички от настоящия кабинет на Николай Денков, са сред заплашваните от него. Списъкът обаче на хората получили заплахи е доста дълъг и включва още общественици, публични личности, като съдия Цариградска, например, бизнесмени, фирми. Изпращани са и писма до училища със заплахи за поставени взривни устройства. Всички заплахи са отправени на служебни имейли. Мъжът е имал повече от 15 електронни адреса, откъдето е разпращал заплашителните текстове. А те завършвали всеки път с предупреждението, че разполага с огнестрелни оръжия и е готов да убива.

Лицето е задържано, след наблюдение и проследяване на маршрутите, по които се движи. Мъжът е пребивавал на места, където е имало свободен достъп до онлайн интернет, посочи директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков. При задържането му в него са намерени два мобилни апарата. И-мейли е изпращал и през предплатени карти. Той е отправял заплахи преди половин година и до обществени лица в Сливен. Има образувани досъдебни производства по тези случаи.

Той е следял активно събитията в страната и се е насочвал към жертвите си на принципа на тяхната популярност.

Не може да става въпрос за политически поръчки или такива от престъпния свят, категорични са властите.

Очевидно е, че мъжът има някакъв психичен проблем, но какъв не е установено. Предстои тепърва диагностицирането му от специалисти.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини