От х:

Днес в x:

ДПС открито си поиска регулаторите, засега няма да влиза в коалиция с ГЕРБ и ПП-ДБ

Ако в ДПС има гнили ябълки, те ще бъдат отстранени, добави той

„Избори 2 в 1 не са добър вариант в този момент“, каза новоизбраният съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров пред Би Ти Ви.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде ултиматум на партньорите си във властта от ПП-ДБ за коалиция до 8 март и заплаши, че в противен случай ще последват нови избори. Веднага след него председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че изборите винаги са вариант, а за движението избори 2 в 1 са чудесен вариант, но това не било добре за държавата и призова ГЕРБ и ПП-ДБ от сглобка да се превърнат в коалиция.

На свой ред Чакъров днес отново призова управляващите най-сетне да се разберат.

„Важно е България да има стабилно правителство. Участниците в сглобката трябва да проявят разум, за да има стабилност в държавата“, каза той.

Чакъров повтори думите на Пеевски, че ДПС не иска министерски кресла. Промяна в позицията на движението обаче има по отношение на регулаторите - ако само допреди няколко седмици от ДПС се тиражираше тезата, че не искат регулаторите, то днес въпросът е „Защо пък не?":

„Ние не искаме министри, но защо наши експерти да не участват в регулаторните органи“, попита Чакъров.

При промяната на Конституцията ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС записаха в основния закон по-големи мнозинства от 160 гласа за някои от регулаторите. Така практически участието на ДПС в регулаторите бе подсигурено.

Чакъров добави, че ДПС няма да участва в коалиционното споразумение на този етап.

Той каза още, че с другия нов председател - санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ за корупция депутат Делян Пеевски, са напълно равнопоставени. Чакъров уточни, че Ахмед Доган продължава да е почетен председател на партията, с когото продължават да се съветват по политически въпроси. Въпреки това той не даде отговор на въпроса защо Доган отсъства от Националната конференция на партията миналата седмица - нещо, което никога в историята на ДПС не се е случвало, дори по време на пандемията Доган участваше онлайн.

„Нямам какво да коментирам"

С тези четири думи, повторени многократно, Чакъров отказваше да отговаря на въпроси, свързани с колегата му Пеевски. На първо място, той не даде отговор на въпроса за това защо през есента на миналата година всички структури на ДПС номинират Пеевски, включително и тази на Чакъров - силистренската, а на конференцията единодушно се гласуват двамата председатели и дали това представлява понижение. Чакъров не коментира и предупреждението на Доган да не се допуска партията да се превърне в „бутикова и платена“.

„В обръщението на г-н Доган всичко е ясно. Няма какво да коментираме. Няма да допуснем партията да стане бутикова или платена... Ако в ДПС има гнили ябълки, те ще бъдат отстранени“, каза Чакъров.

След това на Чакъров му бе припомнена култовата фраза на Доган отпреди 15 години, че той разпределя порциите на властта. Запитан кой разпределя властта сега, новият председател на движението отново отказа да отговори. Той отклони и въпросите за „Магнитски"

„Много е говорено и по този въпрос. Ако имате въпроси по темата, обърнете се към г-н Пеевски. Знам, че той е предприел всички необходими процедури по казуса „Магнитски“. Няма какво да коментирам повече."

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини