От х:

Днес в x:

Роден на 29 февруари - по-млад ли се чувства човек, когато има рожден ден веднъж на четири години

Петко Карамитев ще отбележи тази година 11-ия си рожден ден, а вече има дъщеря на 6 години. Това не е фалшива сензационна новина, просто Петко е роден на 29 февруари 1980 г.  – дата, която се появява в календара само веднъж на 4 години.

Михаил Кутев е още по-малък – днес ще празнува седми рожден ден, макар че вече е баща. Той също е от рядко срещаните рожденици от последния ден на февруари през високосна година.

По-млад ли се чувстваш, когато остаряваш с една година, вместо с четири и по-различно ли е усещането на празника – двамата разказаха за БТА каква символика виждат в датата, на която са родени.

Аз винаги съм го приемал за някакъв късмет, обяснява Михаил Кутев. Повечето хора, като им кажа, че съм роден на 29 февруари, реагират, че е много гадно да имаш рожден ден толкова рядко, а аз го приемам като нещо хубаво, нещо по-специално. Във Фейсбук, където на всеки напомнят за рождените дни на приятелите му, когато не е високосна година за мен ги информират на 28 февруари, а аз по принцип тогава празнувам на 1 март и всичките ми близки приятели го знаят. Така получавам два дни поздрави за празника, казва той.

Освен това сред близките му има обичай, когато не е високосна година, да му честитят в 60-те секунди между 00:00 часа и 00:01 часа на 28 февруари срещу 1 март. Чувал е като малък различни суеверия за 29 февруари, но не ги помни. Сигурен е, че е роден на щастлива дата и смята, че това, че истинският му рожден ден е по-рядко, го прави още по-забавен празник.

Петко Карамитев също празнува всяка година рожден ден, дори да не е високосна, но когато има 29 февруари, задължително го отбелязва на самата дата. Винаги привличам внимание, когато стане дума за рождени дни, разказва той. И той се чувства късметлия. През 2020 г. трябваше да навърша 40 г., но понеже казват, че 40 години не трябвало да се празнуват, аз отбелязах 10-ата си годишнина, спомня си Петко Карамитев. И добавя, че по принцип е с младежки дух. Не знам на колко години изглеждам в очите на другите, но определено се чувствам по-млад, казва той. Рождените дни винаги са весели, без значение кога се празнуват, а когато има и деца, става още по-весело, смята рожденикът. Дъщеря му вече е на 6, но, за разлика от него, е родена през лятото. Всъщност аз лично не познавам други хора, родени на 29 февруари, коментира Петко.

„Децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат“, пише в материал, свързан с различни вярвания за високосната година, публикуван в емисията  „Забава и знание“ на БТА на 29 февруари 2016 г. Смята се, че на тази дата не е препоръчително да се правят „сериозни неща“.

Макар датата да е свързвана с някои суеверия, всъщност нуждата от високосен ден е обусловена от напълно рационални причини. Продължителността на тропическа година не е точен брой дни, коментира в началото на годината в интервю за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тропическата, или още наричана слънчева година, трае 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,5 секунди. Това е средната ѝ продължителност. Системата на календара трябва да бъде реализирана, така че да работи с точен брой денонощия - 365. При натрупването на тази грешка от оставащите 5 ч., 48 мин. и 45,5 сек. се закръгля едно допълнително денонощие на всеки 4 години. Оттам се появява нуждата от въвеждане на високосен ден – 29 февруари. По този начин „административният“ календар не избързва спрямо годишните сезони, обясни Маркишки.

 

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини