От х:

Днес в x:

Възроденото Renault 5 е тук и гледа към бъдещето

Renault 5 е сред емблематичните модели за френския автомобилен производител, като корените му датират още от 70-те години на миналия век.

Преди няколко години бе загатнато, че той ще бъде възроден, а сега вече това е факт, защото направи официалния си дебют на автомобилното изложение в Женева.

Renault 5 E-Tech е вдъхновен от оригиналния модел отпреди около 50 години, но всичко е различно. Започваме с това, че е изцяло електрически автомобил и ще бъде сред най-достъпните такива в Европа.

Снимка 655222

Източник: Renault

Изцяло произвеждан във Франция, 5 E-Tech ще е с начална цена от 25 000 евро. Електромобилът е с архитектурата Ampr Small (преди позната като CMF-BEV), на която са изградени Nissan Juke и Renault Clio, пише Autocar.

Използването на съществуващата платформа е намалило производствените разходи с около 30%. За инженерите на Renault ангажираността на водача е била важна при разработването на 5 E-Tech, ето защо окачването отзад е многораменно.

Снимка 655221

Източник: Renault

Жан-Себастиан Блази, който отговаря за производителността в Renault казва пред Autocar, че именно това е тяхната тайна, за да може електрическият автомобил да бъде пъргав и да има добра реакция на кормилното управление и стабилност при резки маневри.

Блази твърди също така, че по отношение на динамиката 5 E-Tech ще е сравним с Megane E-Tech. Renault 5 E-Tech съдържа препратки към стила на своя предшественик, като им е придаден свеж привкус. Така например вентилационната решетка на предния капак е преработена така, че да е в крак с времето и вече е индикатор за заряд под формата на емблематичното число пет.

Така, когато се приближи до автомобила, шофьорът веднага ще разбира какъв е зарядът на батерията. Друга иновация в новото Renault 5 E-Tech са предните LED фарове, които са под формата на зеници и "намигват" на водача, когато се приближи към автомобила, за да го приветстват.

В купето ще открием 7-инчов екран при базовия модел и 10.1-инчов мултимедиен сензорен екран с плаващ интерфейс - при по-високите нива на оборудване. Централният мултимедиен екран е 10-инчов при всички версии.

Снимка 655218

Източник: Renault

Интересното е, че френският композитор Жан-Мишел Жар е отговорен за външния звуков сигнал, който електрическият автомобил издава при скорости под 30 км/ч, за да предупреждава пешеходците за присъствието си.

Не е изненада и че 5 E-Tech ще разполага със системата V2L, която позволява да бъде ползван като източник на енергия за други уреди. При пускането не пазара автомобилът ще се предлага с батерия с капацитет до 52 кВтч, осигуряваща пробег до 400 км по WLTP. На по-късен етап налична ще бъде и по-малка - 40 кВтч, с която ще могат да се изминат до 300 км.

Снимка 655217

Източник: Renault

Новият Renault 5 E-Tech не изневерява на предпочитанията на французите и разполага със синхронен двигател с навит ротор. Той няма постоянни магнити и затова не използва редкоземни елементи, намалявайки екологичния отпечатък при производството.

Агрегатът ще се предлага в три варианта на мощност 70 кВт (95 к.с), 90 кВт (120 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.). Производството на Renault 5 E-Tech и неговата батерия трябва да започне през 2025 г. във Франция в завода в Дуе. 

Снимка 655219

Източник: Renault

Електромобилът ще бъде компактен, като дължината му е 3.92 м, което го нарежда между Twingo (30 см по-къс) и Clio (13 см по-дълъг) по това отношение. Същото е положението и когато говорим за височината.

Renault 5 E-Tech е с височина от 1.50 м, което е с 6 см повече от Clio, но с 5 см по-малко от Twingo. Колкото до ширината - тя е 1.77 м.

Автомобилът ще се предлага в цели пет цвята - Pearl White, Starry Black и Midnight Blue, като Pop Yellow и Pop Green са по-специални.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини