От х:

Днес в x:

Топлите зими оставят щъркелите по родните им места

    Все по-често явление се оказва че щъркелите, които са прелетни птици, всъщност не мигрират, а остават по родните си места в Европа, коментира орнитологът от Българското дружество за защита на птиците Стойчо Стойчев. Коментарът ме у по повод радостната вест, че щъркелът Дончо, както го наричат местните хора от с.Подкрепа, с всяка изминала година подранява и подранява и тази вече е в гнездото си до църквата далеч преди първи март.

    Щъркелът днес се превърна в една от атракциите по пътя към Подкрепа. Някои от водачите спряха колите си дори, за да го снимат. Таксиметровият шофьор Пламен разказа, че щъркелът от Подкрепа най-рано пристига в цялата хасковска община. Гнездото му е едно от двете край местната селска църква. Хората от къщите около храма свидетелстваха, че миналата година щъркелът е пристигнал на 28 февруари, а през тази още повече е подранил.

    Стойчо Стойчев обаче се съмнява изобщо щъркелът де е мигрирал. Орнитологът разказа за наблюдения, че заради изменението на климата и меките зими у нас, има регистрация на щъркели, които не мигрират и остава да зимуват в България.

    Според него щъркелът от Подкрепа е твърде възможно да е зимувал съвсем наблизо, някъде в Южна България или в Северна Гърция.

    Ранната поява на щъркели вече не е уникално събитие за нашите ширини. В Испания процесът е станал масов и там хиляди щъркели остават да зимуват през последните 30 години, което не е било характерно преди това.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      До
      Дончо
      9 -4
      19:31, 20 фев 2024
      Дончо ако знаеше, че се завръща в мафиотска държава щеше да отлети моментално от с. Подкрепа!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини