От х:

Днес в x:

Кой ще получи компенсациите за високите цени на горивата с парите от "Лукойл"

Две години след приетите от кабинета "Петков" компенсации за високите цени на горивата, сегашното редовно правителство също реши да изплаща помощи. Този път те няма да са под формата на отстъпки от 25 ст. на всеки литър гориво, а ще важат за по-ограничена група хора.


 

За целта ще се използват събраните вноски от компанията "Лукойл", внесени във фонд "Сигурност на електроенергийната система" заради разликата между цената на руския нефт сорт "Уралс", с който компанията работи, благодарение на дерогацията за България, както и сорта "Брент".


 

Програма е разработена с цел да се смекчат икономическите последици върху семействата, които в периода от от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. вкл. са получавали месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст по реда на чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца. С този избор се цели да се допълни пакетът от подкрепящи мерки, насочени към семействата, отглеждащи деца.


 

"Целевата група е подбрана предвид факта, че месечна помощ за отглеждане на дете получават семейства с деца и с ниски доходи, което ги поставя в риск от бедност и социално изключване. Прагът за достъп до тези помощи, които се изплащат по Закона за семейните помощи за деца, се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет и за 2023 г. той беше 510 лв., а за 2024 г. той е 710 лв. Правото на помощ се определя спрямо дохода за достъп към момента на подаване на заявлението, като се взема предвид средният годишен доход на член от семейството за 12 месеца", съобщиха за "Дневник" от Министерството на труда и социалната политика.

За получаване на компенсацията за транспорт Агенцията за социално подпомагане ще извърши служебно идентифициране на семействата от целевата група, без да е необходимо те да подават заявления. Съгласно условията на програмата помощта ще бъде еднократна, до 300 лв. Точният ѝ размер ще бъде определен, след като бъде предоставена официална информация за средствата във Фонда. Еднократната компенсация ще бъде изплатена до 30 юни 2024 г.

Плащания по програмата ще се реализират само при постъпления към Фонд "Сигурност на електроенергийната система" до размера на събраните средства, като при липса на такива, Министерският съвет преустановява изпълнението на Програмата.


Как се пресмята размерът на вноската, която се очаква от "Лукойл", е предмет на спор между държавата и компанията, която обяви, че ще заведе дело. За декември от "Лукойл" са внесли 45 милиона лева, а държавата претендира за 69 милиона лева. За януари министърът на икономиката Богдан Богданов определи вноска от лева. На 15 февруари министърът на икономиката определи вноска за януари в размер на 27.5 милиона лева. От 1 март рафинерията трябва да работи с изцяло неруски петрол.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини