От х:

Днес в x:

Зловещата секта, която кара хората да гладуват до смърт

Той е карал последователите си да гладуват, за да „се срещнат с Исус“. Казвал им е, че ще се озоват по-бързо в рая, ако гладуват до смърт. Сега Паул Нтенге Макензи е изправен на съд. Обвинен е в убийството на 191 деца.

Той е карал последователите си да гладуват, за да „се срещнат с Исус“. Убеждавал ги е, че се задава апокалипсис и че завръщането на Божия син предстои. Казвал им е, че ще се озоват по-бързо в рая, ако гладуват до смърт. Забранявал им е да изпращат децата си на училище. Онези, които се присъединявали към сектата му, се отказвали от предишния си начин на живот и обикновено прекъсвали контакта със семействата си.

Думата е за самопровъзгласилия се пастор Пол Нтенге Макензи, лидер на секта в Кения. Тези дни той бе обвинен за извършването на 191 убийства - заедно с други 29 заподозрени.

Нтенге Макензи основава групата „Международни министерства на добрите новини“ през 2003 и през годините събира голям брой последователи, пред  които твърди, че може да говори директно с Бог. От службите сектата е категоризирана като „организирана престъпна група“.

„Клането от гората Шакахола"

Нтенге Макензи е арестуван през април 2023 година, след като в една гора в Кения били открити стотици човешки трупове. Аутопсиите показали, че повечето от 429-те жертви са загинали от гладна смърт. Други, включително деца, са били пребити до смърт или удушени, пише германската обществена телевизия АРД. Случаят е станал известен като „Клането от гората Шакахола“. Повдигнатите обвинения се отнасят за смъртта на 191 деца, открити във въпросната гора.

Самопровъзгласилият се пастор Паул Нтенг Макензи е карал последователите си да гладуват до смърт    Снимка: AA/picture alliance

През април миналата година мъж се свързал с полицията и заявил, че съпругата му и дъщеря му са заминали, за да се присъединят към сектата на Макензи в отдалечена част на Кения. Двете обаче така и не се завърнали. По време на акцията по издирването полицаите открили плитки гробове и съсухрени хора, които разказали, че им е било казано да гладуват, за да могат да „се срещнат с Исус“. През следващите три седмици разследващите открили множество трупове, много от които на деца. Намерени били и други оцелели.

Твърди се, че лидерът на сектата е наел въоръжени лица, които да спират или убиват всеки, който промени решението си.

Обвиняван и преди, но неосъждан

Пред съда самопровъзгласилият се пастор и останалите обвиняеми не се признават за виновни. Всъщност Пол Нтенге Макензи е бил обвиняван неведнъж в тероризъм, непредумишлено убийство, изтезания и малтретиране, както и за фалшиви учения. Той обаче винаги е бил освобождаван поради липса на доказателства. Случаят повдига въпроса как лидерът на сектата е успявал да избегне толкова дълго време съдебно преследване, коментира германската обществено-правна медия.

Така например Нтенге Макензи, който е баща на седем деца, е бил обвинен заради крайните си учения през 2017 година. През 2019 пък започнало разследване за смъртта на две деца, които очевидно са били накарани да гладуват, след което били и удушени. Досега обаче той винаги се е измъквал без наказание.

След като случаят „Клането от гората Шакахола“ стана известен, правителството в Кения обяви по-строги закони за сектите. В Кения са регистрирани над 4000 църкви. В страната има много самопровъзгласили се свещеници и различни религиозни общности, основани от престъпници, отбелязва АРД.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини