От х:

Днес в x:

Ще се държи ли биткойнът добре на Уолстрийт?

Биткойн отпразнува своя 15-ти рожден ден този месец, избухвайки на Уолстрийт. Сега активът на подрастващите трябва да порасне бързо, коментира Ройтерс.

Инвеститорите поеха 11 американски борсово търгувани фонда (ETF), проследяващи спот цената на биткойн, които започнаха да се търгуват на 11 януари след получаване на регулаторно одобрение; след два дни на търговия те държаха общо 644 860 биткойни на стойност над 27 милиарда долара, според данни на анализаторската компания Glassnode, цитирана от агенцията.

Голяма част от тях – повече от 500 000 биткойни – вече се държаха в Grayscale Bitcoin Trust, който преди това беше фонд от затворен тип, преди да му бъде разрешено да стартира отново като един от новите ETF. 11-те ETF пък са отбелязали общ приток от 4,1 милиарда долара от 11 януари, според данни на CoinShares.

Навлизането на най-голямата криптовалута в света на най-големия фондов пазар в света „бележи края на началото на фазата на съзряване и израстване на биткойн“, изтъкват от Glassnode.

Това потвърди прогнозите на много играчи на пазара, според които увеличаването на ликвидността ще укроти нестабилността на биткойн с течение на времето. „Това е логична, почти неизбежна еволюция, тъй като новородена ценна книга с изключително несигурна стойност и цена се превръща в основен актив с милиони залагащи, които се борят за нея“, отбелязва каза Брент Донъли, валутен търговец и президент на Spectra Markets.

Общата стойност на биткойните, търгувани на борсите за криптовалута, е средно около 500 милиона долара на ден, посочва Донъли. За сравнение спот биткойн ETF в САЩ записаха обем от 4,6 милиарда долара през първия си ден на търговия. „Предполагам, че дори когато нещата се нормализират, търгуваната стойност на биткойн в долари на NYSE ще бъде по-голяма от тази, която минава през блокчейна“, прогнозира Донъли.

И все пак е твърде рано да се прецени дали новите биткойн инвестиционни продукти ще могат да задържат интереса на инвеститорите в дългосрочен план, предупреждават участници на пазара. Независимо от това, 644 860 биткойни, държани от 11-те ETF в САЩ след два дни на търговия, представляват около 30% от всички глобални спот биткойн ETF притежания, показват данните на Glassnode.

Дори ако обемите на търговия спаднат, тъй като вълнението спада, повишената ликвидност на пазара може да доведе до пускането на деривати, които залагат на променливостта на биткойн, според някои наблюдатели на пазара.

Биткойн, роден от мистериозния Сатоши Накамото, който изкопа първия блок на 3 януари 2009 г., преживяразливи и вълнения през последните 15 години. Последно, той скочи с 50% от средата на октомври заради залозите, че дългоочакваното одобрение за ETF, позволяващо достъп до криптовалутата чрез обикновена фондова борса, ще привлече свеж капитал както от инвеститори на дребно, така и от институционални инвеститори.

Рязкото покачване през месеците, довели до решението за ETF, насърчи инвеститорите, оказвайки натиск върху цените. След като достигна двугодишен връх от $49 033 след одобрението на ETF, прословутата волатилна криптовалута падна с 16% до $40 267, като остава с около 40% под своя пик за всички времена от $69 000.

Общото предлагане на биткойн от дългосрочни притежатели – тези, които го държат поне шест месеца – е намаляло с около 75 000 от най-високото си ниво през ноември, тъй като по-старите монети се изразходват за теглене на печалби, според данни на Glassnode.

Средно дългосрочен притежател на биткойни има 55% нереализирана печалба, показват още данните.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини