От х:

Днес в x:

Дъщерите на починалия след гонката в Ст. Загора: Има кадри как баща ни е пребит до смърт

Експерт: Човек, който няма какво да крие, не би бягал от 9 патрулки

Искаме справедливост и правдата да възтържествува. Това заявиха в студиото на Нова тв днес дъщерите и бившата съпруга на починалия след гонка в Стара Загора 58-годишен бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев.  

Те обявиха, че „вярват в Господ и вярват в правдата“. И призоваха всеки, който може да допринесе за намирането на цялата истина и правдата да възтържествува - да помогне. „Защото не можем да вярваме, че компетентните органи са действително компетентни“, допълни Борислава.
Историята

Клуб Z припомня, че след постъпил сигнал, че 58-годишният мъж е заплашвал с нож непълнолетно момче и негови приятели, идват патрули, но със своето „Ауди“ извършителят не се подчинява на полицейските разпореждания и опитва да избяга. Последвало е преследване, в което са се включили допълнителни полицейски екипи. Около 21:00 на 30 декември в района на бул. „Цар Симеон Велики“ срещу парк „Артилерийски“ установеният водач реализира ПТП със служебен автомобил на МВР, след което умира.

„Ние не просто смятаме, че баща ми е пребит до смърт. Ние го виждаме на свидетелските кадри, заснети от хора, които са присъствали на мястото, което не мога да нарека местопроизшествие. Това е местопрестъпление. Виждаме как баща ни е зверски налаган… със страшни ритници“, каза Борислава Пенева.

„Човек, след като е катастрофирал, така ли трябва да го извадят от колата? Не трябва ли да бъде извикана линейка? Да има пожарна? Той вече е бил катастрофирал. Няма къде да ходи. Не му е оказана първа помощ, а е оказана физическа сила върху човек, който е бил в безпомощно състояние“, посочи и другата дъщеря на починалия Ивелина.

По думите на Борислава на клипчета в социалните медии се вижда как след катастрофата баща ѝ все още е жив и полицаите се опитват да го издърпат от колата. „До настоящия момент няма обаждане от полицията – нито до мен, нито до друг член на семейството ми“, подчерта тя.

Ивелина сподели, че е била в Холандия и е видяла от социалните мрежи какво точно се е случило с баща ѝ.

„Абсолютно всичко беше в социалните мрежи. Така аз разбрах,че баща ми е бил пребит и убит от бой. В този момент исках да звънна веднага на дежурния в Районното управление в Стара Загора. Звънях на 112, за да получа информация, но ми бе отказана. Никой не се свърза с мен, за да ми каже какво се е случило“, подчерта младата жена.

По повод съдебната експертиза Борислава беше категорична, че: „Държим да има съдебна експертиза. Но ще направим всичко възможно тя да не бъде извършена в Стара Загора. Много от нещата говорят, че случаят ще бъде потулен. Опитват се да скалъпят различни истории, включително това, че баща ми е заплашвал младежи с нож“.

Те не вярват, че Пламен Пенев е заплашвал с нож деца - а просто си е разхождал кученцето.

„Оказа се, че всъщност младежите, подали сигнала, са дали показания пред следователите, че нож не е имало. И те са били младежи, а не деца. Баща ми си е разхождал кученцето. Понеже много го обича – не дава на никой да му се кара. Вероятно се е стигнало до размяна на реплики“, твърди Ивелина.

Борислава сподели, че баща им винаги ги е съветвал, когато има проблем – да се търси полицията. „Познавайки го, предполагам, че е казал: „Момчета, ще се обадя в полицията“. И предполагам, че тези младежи са се уплашили и са подали сигнал първи. Но не смятам, че е имало някакъв сериозен конфликт“ (което не обяснява последвалото му бягство от полицията, б.р.).

„Познавайки баща ми – той агресия към полицаите не е проявил. Тази дума „съпротива“, която ползват – по-скоро е било самозащита, защото е бил притиснат“, преценява Борислава.
Експерт: Човек, който няма какво да крие, не би бягал от 9 патрулки

Човек, който няма какво да крие, не би бягал от 9 патрулки. С тези думи - също пред Нова тв, криминалистът Иван Савов коментира гонката в Стара Загора

„Полицията се е отзовала на сигнал за нападение с хладно оръжие, което може да бъде третирано като закана за убийство."

Той каза общоизвестното:

„Пазят се записите от 112 и там ще се чуе кой какво е казал. Отивайки, полицията установява човек, който вместо виждайки униформените и бидейки невинен да окаже съдействие, за да се изяснят нещата, бяга."

Събират се 9 патрулки, говорим за преследване като на филм. Лицето е катастрофирало, което няма как да се контролира, защото основната задача на служителите е да го спрат, тъй като не знаят дали няма да тръгне да стреля по други хора. Всички кадри, които са разпространени във фейсбук, са снимани от коли, които минават покрай мястото на задържането и показват полицейските служители, които упражняват някакъв вид насилствени действия. По-голямата част от кадрите показват как полицаите се опитват да отворят вратите на автомобила, защото мъжът се съпротивлява. В тази ситуация служителите са длъжни да вземат мерки. При самото задържане най-вероятно е упражнено насилие от гледна точка на това, че мъжът не е 40 килограма.

„Защо семейството отказва аутопсия? (още на 31 декември м.г. дъщерите обявиха, че искат аутопсия, но не в Стара Загора - б.р.). Ако искат да се установи истината, не трябва да пречат на разследването. За да се установи всичко, трябва да се каже дали има субстанции в организма на починалия. Питането ми към полицията е: дали не е можело в по-ранен етап лицето да бъде спряно и задържано, без да се събере цялата налична полиция, за да го гони“, поясни криминалистът.

Той допълни, че не всички полицейски автомобили имат камери, за да се установи какво наистина е станало.

„И пак полицаите са между чука и наковалнята и всички си мият ръцете с тях. Нали разбирате, че нито един от тези служители не е излязъл навън с идеята да убива някого“, допълва криминалистът.

Пред медията Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви, че действията на униформените в момента на задържането и преследването са законосъобразни.

„Основанието за това го има и са го спазили. Доколко са правилни, може да се разбере само от разследването по досъдебното производство. Катастрофата е вследствие на неизпълнение на разпореждане на полицейските органи. Те са имали законното основание да ги извършат тези действия“, поясни той.
МВР започва втора проверка

Със заповед на министър Калин Стоянов започва  и втора проверка на Инспектората в ОДМВР-Стара Загора, съобщиха по-късно днес от МВР.

„С цел изясняване на всички факти и обстоятелства около случая в Стара Загора, освен назначената от директора на ОДМВР-Стара Загора дисциплинарна проверка, започва и втора, която е със заповед на министъра на вътрешните работи. Тя ще се извършва от Дирекция „Инспекторат“, която ще анализира и информацията, публикувана в средствата за масово осведомяване и в социалните мрежи. Целта е изясняването на всички факти и обстоятелства, в това число и съмнения за неправомерни полицейски действия и/или превишаване на полицейски правомощия.

Ръководството на МВР още веднъж потвърждава категоричната си позиция, че е безкомпромисно и под никаква форма няма да толерира  превишаване на полицейски правомощия“, пише още в съобщението.

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини