От х:

Днес в x:

Десетки ранени при руски атаки в Харков, Москва обвини Киев в "тероризъм"

Най-малко 26 души са ранени в резултат на руски ракетни атаки по украинския град Харков. Сред пострадалите има две деца и един британски журналист, съобщават местните власти.

За един загинал беше съобщено и в Херсон. Взривове са били чути още в Хмелницка и Запорожка област, задействана е противовъздушната отбрана в различни области на Украйна, включително в столицата Киев.  

"За всеки дрон "Шахед", за всяка руска ракета, ще има справедлива отговорност за терористичната държава", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

В същото време Русия обвини Украйна в използването на касетъчни боеприпаси при обстрела срещу руския град Белгород, при който загинаха 21 души, а 111 бяха ранени. Това стана по време на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва.

На заседанието руският представител в световната организация Василий Небензя определи станалото като "преднамерена и безразборна атака". Небензя представи и кюар код, който според него води към видеоклип с последствията от обстрела и призова страните да се запознаят с нанесените щети.

В отговор на обвиненията на Небензя съюзниците на Украйна заявиха, че отговорността за войната е на руския президент Владимир Путин. Представителят на САЩ Джон Кели призова за защита на всички цивилни от всички страни във всеки конфликт.

"Вместо с мир, Путин избра да отбележи празниците и да посрещне новата година с атака с безпрецедентен брой дронове и ракети срещу друга страна членка на ООН".

Представителят на украинската мисия в ООН Сергий Дворник заяви, че, "докато тази война, провокирана от диктатора на Кремъл, продължава, смъртта и страданието ще продължат да растат".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини